Incremental conceptual clustering without order dependency
Sıra bağımsız artırımlı kavramsal sınıflandırma
- Tez No: 47378
 - Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CEM BOZŞAHİN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
 - Anahtar Kelimeler: Tümevarımla öğrenme, Kavramsal sınıflandırma, Artırımlı öğrenme. iv, Inductive learning, Conceptual clustering, Incremental learning. m
 - Yıl: 1995
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Sayfa Sayısı: 69
Özet
oz SIRA BA?IMSIZ ARTIRIMLI KAVRAMSAL SINIFLANDIRMA Altıntaş, Nesip İlker Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Cem Bozşahin Eylül 1995, 69 sayfa Bu tezde, artırımlı kavramsal sınıflandırma için yeni bir sistem sunulmaktadır. Artırımlı kavramsal sınıflandırma sistemleri, insanların kavramları öğrenme yöntemlerini model- lemeye çalışmakta ve öğrenmeyi performans ile birleştirmektedir. Ancak diğer artırımlı öğrenme sistemlerinde olduğu gibi, örneklerin veriliş sırasına bağımlı kalmaktadırlar. Bu çalışma esas olarak bu problemi ele almaktadır. Sunulan model, artırımlı özelliğinin getirdiği sıra bağımlılığım en aza indirerek hiye- rarşik kavramları öğrenebilmektedir. Öğrenme süreci iki aşamaya ayrılmıştır: artırımsız sınıflandırma bölümü ve artırımlı iyileştirme bölümü. Kavram hiyerarşisini oluşturur ken (ve iyileştirirken) entropy esaslı benzerlik ölçüsü kullanmaktadır. Sistem kavram tutarlılığı için özellik esaslı, ağaç tutarlılığı için ise örnek esaslı bir ölçü kullanmaktadır. Tasarlanan sistem uygulanmış ve değişik örnek kümeleri ile deneyler yapılmıştır. Sonuçlar oluşturulan kavram hiyerarşisinin kavramsal geçerliliğinin yüksek olduğunu ve örneklerin geliş sırasının etkisinin azaldığım göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INCREMENTAL CONCEPTUAL CLUSTERING WITHOUT ORDER DEPENDENCY Altıntaş, Nesip Eker M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Cem Bozşahin September 1995, 69 pages In this thesis, a new system for incremental conceptual clustering is presented. In cremental conceptual clustering systems integrate the learning with performance and obey the basic principles of human concept learning. As in other incremental learn ing systems, they are faced with the problem of dependency on the order of instance presentation. This study primarily focuses on this problem. The presented model is capable of learning a hierarchy of concepts while minimizing the order bias introduced due to its incremental nature. The learning process is divided into two phases: nonincremental clustering part and incremental refinement part. It has an entropy-based similarity measure in construction and refinement of the concept hierarchy. It makes use of an attribute-based metric to obtain concept stability, and an instance-based metric for tree stability. The system has been implemented, and experiments have been performed in sev eral domains to measure the applicability of the system. The results showed that the conceptual validity of the concept hierarchy is high, and the effect of order of instance arrivals is minimized.