Sound transmission through single walls
Tek duvarlarda ses geçirgenlik
  1. Tez No: 47379
  2. Yazar: ROYA RAHBARI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜLİN A. BİRLİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Ses Geçirgenlik Kaybı, 1/3 Oktav Band, Frekans, Klasik Yöntemler vı
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZ TEK DUVARLARDA SES GEÇİRGENLİK RAHBARI, Roya Yüksek Lisans Tezi, Mühendislik Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Gülin A. BİRLİK Kasım 1995, 102 Sayfa Bu çalışmada, tek duvarların, 100 Hz ile 4000 Hz arasında kalan 1/3 oktav band frekanslarındaki, ses geçirgenlikleri incelendi. Bu amaçla değişik yoğunluk ve kalınlıklarda tuğla ve gaz beton duvarlar inşa edildi ve yüzeylerine sıva (normal, alçı, perlit) uygulandı. Önce çıplak duvarların daha sonra da sıvalı duvarların ses geçirgenlik kayıpları klasik yöntemlerle ölçüldü. Perlit ve alçı sıva uygulanmasından sonra duvarların ses geçirgenlik sınıfı 44 oldu. Emprik formüllerden elde edilen değerlerin deneysel sonuçlarla karşılaştırılmasının yanı sıra sıvalı duvarların tabakasal özelliğini dikkatealan bir model de oluşturuldu. Analitik yolla elde edilen ses geçirgenlik kayıplarının ölçülen değerlere yakın olduğu gözlemlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOUND TRANSMISSION THROUGH SINGLE WALLS RAHBARI, Roya M.S., Department of Engineering Sciences Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Gülin A. BİRLİK Noveber, 1995, 102 pages In this study, sound transmission through single walls has been investigated at 1/3 octave band frequencies, ranging from 100 Hz to 4000 Hz. For this purpose, one type of gypsum board panel, two types of brick and gas concrete walls of different thicknesses were constructed. On each of these walls (brick and gas concrete), different plasters (normal, gypsum, perlite) were applied. Sound transmission losses (TL) are measured first for bare walls then for plastered ones using conventional methods. After the application of Perlite and or gypsum plasters, the noise transmission class (NTC) values reach 44 dB. The experimental TL values are compared to TL values predicted by empirical mformulae. The experimental TL values are compared to TL values predicted by empirical formulae. In addition, an analytical model which takes into consideration the layered nature of the plaster walls is established. The agreement between analytical and experimental TL values is found to be good. Keywords : Sound Transmission Loss, 1/3 Octave Band, Frequency, Conventional Methods IV