Fibromiyalji ve miyofasial ağrı sendromu hastalarında ortalama trombosit hacmi,lipit profili ve D vitamini düzeylerinin karşılaştırılması
The comparision of the average trombocyte volume, lipide profile and the level of the vitamin D in the patients with fybromyalgia and miyofascial pain syndrome
- Tez No: 473934
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. GÜRKAN AKGÖL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Fibromiyalgia syndrome, Miyofasial pain syndrome, Mean platelet Volume, Lipid profil, vitamin D
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada fibromiyalji ve miyofasial ağrı sendromu tanılı hastalarda ortalama trombosit hacmi ,lipit profili ve D vitamini düzeylerinin karşılaştırılması ve bu değerlerin hasta grupların yaşam kalitesine, ağrı düzeylerine ve hastalığın aktivitesinin bu değerlerle olan ilişkisini araştırmayı amaçladık. Çalışmaya Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon polikliniğine başvuran hastalar alındı ve 3 gruba ayrıldı. Birinci grup Fibromiyalji sendromu (FMS) (50), ikinci grup Miyofasial Ağrı Sendromu (MAS) (50) ve üçüncü grup sağlıklı kontrol (50) grubunu oluşturdu. Polikliniğimize kronik ağrı ile gelen hastaların fibromiyalji ve miyofasial ağrı nedeni ile son üç ay içerisinde rutin olarak istenilen tam kan sayımı, ortalama trombosit hacmi, RF,sedimantasyon, CRP, kalsiyum, fosfor,pararhotmon,D vitamini, TSH, sT3, sT4 değerlerine,açlık kan şekeri, lipit parametrelerine dosyalarından ulaşıldı. Hastaların demografik özellikleri, hastaların fonksiyonel, emosyonel ve genel sağlık değerlendirmeleri için fibromiyalji etki anketi (FEA), ağrı değerlerini gösteren ağrı Visüel Ağrı Skoru (VAS) değerleri kaydedildi. Fibromiyalji sendromu ve miyofasial ağrı sendromu olan hastalarda FEA değerleri ve ağrı VAS değeri kontrol grubuna göre yüksekti.Hastalarda değerlendirdiğimiz ortalama trombosit hacmi değerleri FMS grubunda diğer gruplara göre daha yüksek bulundu. Lipit profilinde gruplar arasında anlamlı fark yoktu. D vitamini değeri her üç grupta da düşüktü. FMS ve MAS grubunda, ağrı VAS değeri ve FEA ile D vitamini arasında negatif korelasyon vardı. Sonuç olarak, ortalama trombosit hacminin yüksekliğinin ateroskleroz ile ilişkili olduğu gösterildiği dikkate alınırsa;ağrı düzeyleri yüksek, sedanter yaşamı olan FMS hastalarında ateroskleroz açısından ortalama trombosit hacminin erken bir belirteç olabileceği dikkate alınmalı ve bu hastalar kardiovasküler risk açısından da takip edilmelidirler. Bu hastalara düzenli egzersiz yapmaları tavsiye edilmeli, ağrı ve stres ile başa çıkma yolları gösterilmeli ve bu konuda desteklenmelidirler. Anahkar Kelimeler: Fibromiyalji sendromu, Miyofasial ağrı sendromu, Ortalama trombosit hacmi, Lipit profili, D vitamini
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to compare the mean thrombocyte volume, lipid profile and vitamin D levels in patients with fibromyalgia and myofascial pain syndrome and to investigate the relationship between these values and the quality of life, pain levels and activity of the disease. The patients who applied to the Physical Medicine and Rehabilitation polyclinic of Firat University Medical Faculty Hospital were divided into 3 groups.The first group composed the FMS (50), the second group MAS (50) and the third group healthy control group (50). We have reached the values of the patients who came to our polyclinic with chronic pain from their files. These values that asked routinely for last 3 months due to the fibromyalgia and myofascial pain syndrome, are complete blood count, mean thrombocyte volume, RF, sedimentation, CRP, calcium, parathormone, vitamin D, TSH, sT3, sT4, preprandial blood glucose and the lipid parameters. Demographic characteristics of the patients, Fibromyalgia İmpact Questionnaire (FİQ) for the assessment of functional, emotional and generalhealth conditons of the patients, and the Pain VAS which shows pain values, are recorded. FİQ values and pain VAS values were higher in patients with fibromyalgia syndrome and myofascial pain syndrome than in control group. Mean thrombocyte volume was higher in the FMS group than in the other groups. There was no significant difference between the groups in the lipid profile. The value of Vitamine D was low in all three groups. In the FMS and MAS groups there were a negative correlations between“pain VAS value and D vitamine”and between“FİQ and D vitamine.”As a result, it has been shown that the mean platelet volume is associated with atherosclerosis.It should be taken into account that the mean platelet volume may be an early indicator of atherosclerosis in FMS patients with high levels of pain and sedentary life, and these patients should also be monitored for cardiovascular risk. Regular exercises should be recommended for these patients. The ways of coping with pain and stress should be shown to the patients and they should be supported on this issue.