Rayleigh backscattering theory for multimode optical fibers and its applications to distributed temperature sensing
Çok modlu optik fiberler için rayleigh geri saçılım teorisi ve dağıtılmış sıcaklık algılayıcılarına uygulanması
- Tez No: 47394
 - Danışmanlar: DOÇ.DR. GÖNÜL TURHAN SAYAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Rayleigh gerisaçılım teorisi, Çok modlu fiberler, Dağıtılmış fiber optik sıcaklık algılayıcıları vı, Rayleigh backscattering theory, Multimode fibers, Distributed fiber optical temperature sensing IV
 - Yıl: 1995
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Sayfa Sayısı: 163
Özet
oz ÇOK MODLU OPTİK FİBERLER İÇİN RAYLEIGH GERİ SAÇILIM TEORİSİ VE DA?ITILMIŞ SICAKLIK ALGILAYICILARINA UYGULANMASI Birer, Alpay Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Gönül Turhan Sayan Eylül 1995, 163 sayfa Bu çalışmada, Rayleigh gerisaçılım teorisi çok modlu optik fiberler için detaylı bir biçimde incelendi, or-profil tipi çok modlu bir fiberden toplanan geri saçılmış güç, fiberin girişindeki ışık gücünün dağılımı, çalışma dalga boyu ve fiber para metreleri cinsinden matematiksel olarak ifade edildi. Bu teori, fiber parametrelerinin çevredeki sıcaklık değişimlerinden etkilendiği, dağıtılmış fiber optik sıcaklık (DFOS) algılama problemine uygulandı. Çeşitli basit ve karmaşık sıcaklık profilleri ile DFOS algılama analiz simülasyonlarında hem basamak indeks fiberler hem de ikinci derece indeks değişimli fiberler kullanıldı. Bir DFOS algılayıcınıngeri saçılmış ışık verilerinden sıcaklık profilinin tahmin edilmesini amaçlayan ters problem de formüle edildi ve çeşitli örnekler için simülasyonları yapıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RAYLEIGH BACKSCATTERING THEORY FOR MULTIMODE OPTICAL FIBERS AND ITS APPLICATIONS TO DISTRIBUTED TEMPERATURE SENSING Birer, Alpay M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gönül Turhan Sayan September 1995, 163 pages In this study, the Rayleigh backscattering theory is investigated for multimode optical fibers in detail. The normalized received backscattered power expression of an a-profile multimode fiber is formulated in terms of a given input light power distribution, the operation wavelength and the fiber parameters. This theory is applied to distributed fiber optical temperature (DFOT) sensing problem where the fiber parameters change in response to ambient temperature fluctuations of the surrounding medium. Both step index fibers and square-law graded index fibers are utilized in the DFOT sensor analysis simulations with various simple mand sophisticated temperature profiles. The inverse problem of estimating the temperature profile from the available backscattered light data of a DFOT sensor is also formulated and simulated in various examples.