A Study of the some generation query in deluctive databases
Çıkarımsal veri tabanları için aynı kuşak sorgulamaları üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 47393
  2. Yazar: NABİL ARMAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSMAİL HAKKI TOROSLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Çıkanmsal Veri Tabanları, Bilgi Tabanı, Doğrusal Özyinelemeli Kumllar, Aynı Kuşak Sorgulaması, Büyülü-Küme Kural Yazım Tekniği, Sama Tekniği vı, Deductive Databases, Knowledge Bases, Linear Recursive Rules, Same Generation Query, Magic-Sets Rule Rewriting Technique, Counting Technique. IV
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
oz ÇIKARIMSAL VERİ TABANLARI İÇİN AYNI KUŞAK SORGULAMALARI ÜZERİNE BÎR ÇALIŞMA ARMAN, Nabü Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. İsmail Hakkı TOROSLU Haziran 1995, 135 sayfa Özyineleme geleneksel veri tabanları sistemlerinin ifade güçlerini arttırarak bu sistemleri bilgi tabanı sistemlerine geliştirir. En çok kullanılan özyinelemeler doğrusal olanlarıdır. Aynı kuşak sorgulaması da doğrusal özyineleme türünden bir sorgulama şeklidir. Bu çalışmada aynı kuşak sorgulamalarının iki çeşidi için algoritmalar sunulmuştur. Bunlar tamamen belirlenmiş ve kısmen belirlenmiş sorgulamalardır. Ana algoritma ufak bir değişiklikle bilinen diğer yol problemlerinin çözümünde de kullanıldı. Algoritmada ağdaki köklerden diğer tüm elemenlara ulaşan yollan saklayan özel bir matris veri yapısı kallanılmaktadır. Ayrıca bu matrisin tersi de elemanlardan köklere olan yolları saklamaktadır. Algoritmaların performansları tesbit edilmiş ve standart yöntemlerle de karşılaşftnlmışur. Bu tezde sunulan algoritmaların standart tekniklerden daha verimli olduğu da tesbit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY OF THE SAME GENERATION QUERY IN DEDUCTIVE DATABASES ARMAN, Nabil M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ismail Hakki TOROSLU June 1995, 135 pages Recursion improves the expressive power and intelligence of traditional database systems and extends these systems to knowledge-base systems. A type of recursion that is most frequently found is linear recursion. The same generation query is one of the forms of linear recursion. In this study, two algorithms to solve two forms of the same generation query in deductive databases have been presented. These forms are fully instantiated and partially instantiated. With a small modification to the basic algorithm, a set of well-known path problems has also been solved. The algorithms use special data structures, namely, a matrix that stores paths from the roots of the graph to all nodes reachable from these roots, and a reverse matrix that stores paths from any node to all roots related to that node. The performance of these algorithms has beenstudied and compared with standard depth-first search based techniques such as mMagic-Sets Rule Rewriting Technique and Counting Technique. It has been found that the algorithms as presented in this study are more efficient than standard depth-first search based techniques.