Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu tedavisine yönelik tutum anketinin (ebeveyn form) Türkçe formunun geçerlilik ve güvenilirliği
The validity and reliability of turkish form of the questionnaire on attitudes towards treatment of attention deficit hyperactivity disorder (parents form)
- Tez No: 474002
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DÖNDÜ ÇUHADAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Geçerlilik, Güvenilirlik, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu, Tutum, Hemşirelik, Validity, Reliability, The Attention Deficit Hyperactivity Disorder, Attitude, Nursing
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışma Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu(DEHB) tedavisi alan çocukların ebeveynlerinin tedaviye yönelik tutumlarını belirlemek amacıyla geliştirilen“Tedaviye Yönelik Tutum Anketi (Ebeveyn Formu)”nin Türkçe Formunun Geçerlilik Güvenilirliğini belirlemek için yapılmıştır. Çalışma metodolojik olarak gerçekleştirilmiştir. Veri toplanmasında Ferrin ve ark (2012) tarafından geliştirilen“Questionnaire on Attitudes Towards Treatment”(QATT), Maite Ferrin' den izin alınarak kullanılmıştır. Araştırmanın evreni Gaziantep'te yaşayan Gaziantep Cengiz Gökçek Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Çocuk Psikiyatri polikliniğine başvuran DSM V tanı kriterlerine göre DEHB tanısıyla izlenen çocuğun gönüllü 175 ebeveyninden oluşmuştur. Ölçeğin dil eşdeğerliği sağlandıktan sonra, uzmanlardan kapsam geçerliliği için görüş alınmıştır. Test-tekrar test güvenirliği için aynı örneklemden 30 kişiye 15-21 gün sonra tekrar ölçek uygulanmıştır. Principal compenent faktor analizi ile ölçeğin yapı geçerliliğine bakılmıştır. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Tedavisine Yönelik Tutum Anketinin (ebeveyn form) Türkçe versiyonunun cronbach α güvenilirlik katsayısı 0.80 olarak bulunmuştur. Ölçeğin test tekrar test puan korelasyonu 0.85 olarak bulunmuştur. Sonuç olarak Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Tedavisine Yönelik Tutum Anketinin DEHB olan çocukların ebeveynlerinin tedaviye yönelik tutumlarını ölçmede geçerli ve güvenilir olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the validity and reliability of the Turkish Form of the“Questionnaire on Attitudes Towards Treatment- Parents Form (QATT-Parents Form)”that developed to determine the attitudes towards treatment of parents of attention deficit hyperactivity disorder patients. This study was performed as methodologically. QATT, developed by Ferrin et al (2012), was used with the permission of Maite Ferrin for data collection. 175 volunteer parents of ADHD diagnosed children with DSM V diagnosis criteria who applied to Gaziantep Cengiz Gökçek Gynecology and Children's Disease Hospital and Gaziantep University Şahinbey Training and Research Hospital. After the language equivalence of the scale was given, opinions were received from the experts for scope validity. For the test-retest reliability, 30 samples from the same sample were re-scaled after 15-21 days. The construct validity of the scale was examined by Principal compenent factor analysis. The cronbach alpha reliability coefficient of the Questionnaire on Attitudes Towards Treatment- Parents Form was 0.80. The test- retest score correlation of the questionaire was found to be 0.85. As a result, Questionnaire on Attitudes Towards Treatment- Parents Form was found to be valid and reliable in measuring parents' attitudes towards ADHD treatment.