Doğumda yenidoğan demir depolarının ve maternal / perinatal belirleyicilerinin araştırılması
Investigation of neonatal iron deposits and maternal / perinatal determinants at birth
- Tez No: 474045
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. GONCA SANDAL
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
 - Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, ferritin, anemi, kord kanı, Newborn, ferritin, anemia, cord blood
 - Yıl: 2017
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 129
Özet
Demir vücutta birçok enzimin kofaktörü ve hemoglobinin temel yapı taşı olan HEM halkasında temel element olarak görev yapmaktadır. Demir eritropoetik fonksiyon, oksidatif metabolizma ve hücresel immünite için gerekli olması nedeniyle esansiyel bir elementtir. Ferritin depo demirin majör formudur (1). Neonatal ferritin konsantrasyonunu etkileyen birçok faktör vardır. Gestasyonel hafta, cinsiyet, annedeki demir depolarının durumu, maternal-fetal kan akımını etkileyen durumlar bunlardan bazılarıdır (2). Yapılan çalışmalarda preterm bebeklerde ferritin düzeylerinin term bebeklere göre daha düşük konsantrasyonlarda olduğu gösterilmiştir (3). Annede hipertansiyon, plasental vasküler yetmezlik, hipoksi fetaleritropoezi güçlendirir. Kronik fetal hipoksi fetal demir gereksinimini artırır (4). Maternal sigara kullanımı ve maternal diabetes mellitus ile komplike gebeliklerdeki kronik fetal hipoksi sekonder eritropoez için fetal demir gereksinimini arttırır (6). İntrauterin gelişme geriliği olan infantlar bozulmuş demir transportu ve kronik intrauterin hipoksiye bağlı demir eksikliği için risk altındadır (8). Anemi, hemoglobin (Hb) konsantrasyonunun yaşa ve cinse göre normal değerler aralığının altında olması şeklinde tanımlanabilir. Vücuda giren demirin hemoglobin yapımı için yetersiz kalması nedeni ile gelişen anemi şekli demir eksikliği anemisi (DEA) olarak tanımlanır ve en sık görülen anemi tipidir (9). Bu çalışmadaki amacımız full term ve geç preterm yenidoğanlarda ferritin konsantrasyonlarını belirleyen maternal ve gestasyonel faktörleri araştırmaktır. Bu amaçlarla yenidoğan bebeklerin umblikal kord kanında ferritin düzeyleri ve etkileyen faktörler incelenmiştir. Çalışmamıza 02.11.2015-02.11.2016 tarihleri arasında Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi'nde doğum yapan 200 gebe kadın ve onların yenidoğan bebekleri alındı. 6 bebek annesinde koryoamnionit ve idrar yolu enfeksiyonu olması nedeniyle çalışmadan çıkarıldı. Yenidoğan umblikal kord kanı ferritin düzeyleri ve bu düzeyi etkileyen maternal, perinatal faktörlerle ilişkisine bakıldı. Yenidoğanların umblikal kord kanı ferritin değer ortalaması 207, 32±123, 11 ng/mL olarak bulundu. Umblikal kord kanı ferritin düzeyi ile, gebelik yaşı, gravida, parite, gebelikte kanama durumu, gebelik sayısı, doğum şekli, gebelikte demir kullanımı, annenin eğitim durumu, kırmızı et tüketimi, annenin sigara kullanımı, annede diabet, hipertansiyon başta olmak üzere kronik hastalık varlığı, anne hemoglobin düzeyi, bebeğin gestasyonel haftası, doğum ağırlığı, SGA, AGA, LGA olması, cinsiyeti, APGAR skorlaması arasında istatiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Demir eksikliğinin, özelikle uzun vadede, düzeltilmediği takdirde kalıcı problemler oluşturabilmesi mümkündür. Bu nedenle, depo demiri düşük saptanan yenidoğanların DEA gelişimi açısından daha yakın takip edilmeleri önemlidir. Tüm yenidoğanların özellikle de uteroplasental kan akımı bozulmuş, annede preeklampsi ve diabet öyküsü olan bebeklerin yakın izleminin gerektiğini ve demir eksikliği gelişmeden erken dönemde profilaktik demir tedavisi verilmesi ile geri dönüşümsüz kognitif fonksiyon bozukluklarının önüne geçilebileceğini düşünmekteyiz. Yenidoğanın demir depolarını daha spesifik olarak değerlendirebilmek ve etkileyen faktörlerin araştırılması için yeni çalışmalara ihtiyaç vardır. Yapılacak çalışmalar uzun vadeli olmalı ve prospektif olarak yenidoğanlar izlenmelidir. Ayrıca çalışmaya alınacak bebek sayısı ne kadar fazla olursa elde edilecek verilerin ve istatiksel analizlerin daha anlamlı olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Iron acts as a basic element in HEM, which is the basic building block of hemoglobin and many enzymes in the body. It is an essential element because it is essential for erythropoietic function, oxidative metabolism and cellular immunity. Ferritin is the major form of depotiron (1). There are many factors that affect the concentration of neonatal ferritin. Gestational week, sex, maternal iron deposits, maternal - fetal blood flow are some of these (2). Studies have shown that ferritin levels of preterm infants are lower than of term infants (3). Prenatal hypertension, placental vascular insufficiency, hypoxia strengthens fetal erythropoiesis. Chronic fetal hypoxia increases fetal iron requirement (4). Chronic fetal hypoxia in pregnancies complicated by maternal smoking and maternal diabetes mellitus increases fetal iron requirement for secondary erythropoiesis (6). Infants with intrauterine growth retardation have risk for impaired iron transport and chronic intrauterine hypoxia-related iron deficiency Anemia can be defined as the concentration of hemoglobin (Hb) being lower then the normal range for age and gender. The anemia which caused by the deficiency of the iron entering to the body for hemoglobin production is defined as iron deficiency anemia (DEA) and it is the most commen type of anemia (9). In this study, we aimed to investigate maternal and gestational factors that determine ferritin concentrations in full term and late preterm newborns. For these purposes, we investigated the levels of ferritin in the cord blood of newborn infants and the factors affecting them.Between 02.11.2015 and 02.11.2016 dates, 200 pregnant women and their newborn babies born at Süleyman Demirel University Hospital were taken. Six babies who due to chorioamnionitis and urinary tract infections of the mother were removed from work. Newborn cord blood ferritin levels and maternal and perinatal factors affecting this level were evaluated. The mean value of ferritin value of cord blood of newborns was found as 207,32±123,11 ng/mL. The cord blood ferritin level was significantly correlated with the presence of maternal chronic illnesses, especially gestational age, gravida, parity, bleeding in pregnancy, number of pregnancies, type of delivery, iron use in pregnancy, maternal education, red meat consumption, maternal smoking, there was no statistically significant difference between hemoglobin level, gestational week of baby, birth weight, SGA, AGA, LGA, gender, APGAR score It is possible that iron deficiency can cause permanent problems, especially if it is not corrected in the long term. So, we believe that all infants, especially infants with uteroplacental blood flow impairment and preeclampsia and maternal diabetes mellitus need close follow-up and irreversible cognitive dysfunctions can be prevented by providing iron therapy in the early period before iron deficiency anemia develops. There is need for trials to investigate the iron depots of newborns more specificly and evaluate the factors that effects the iron deposits. The works to be done should be long-term and newborns should be monitored prospectively. In addition, the more the number of babies to be taken into employment, the more likely it is that the data and statistical studies to be obtained are more meaningful.