Plasenta gelişiminde rol alan genlerin promoter DNA metilasyon profilleri
Promoter DNA methylation profiles of genes effective in placental developmental process
- Tez No: 474051
- Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİ BAHA ORAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: DNA Metilasyonu, VEGF, PlGF, FLT1, Preeklampsi, Gestasyonel Diyabetes, İntrauterin Gelişme Geriliği, Plasenta
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Plasenta Gelişiminde Rol Alan Genlerin Promoter DNA Metilasyon Profilleri Gebelik komplikasyonlarından korunma yolları ve erken tedavi modalitelerinin geliştirilememesinin nedeni etiyopatofizyolojilerinin tam aydınlatılamamış olması ve yüksek riskli gebeleri saptayabilecek etkili bir tarama metodunun olmayışıdır. Global kantitatif değerlendirmeyi sağlayabilecek biyomarkerların bulunması ile patolojinin sınırları ve hastanın tedavi yanıtı öngörülebilir ve düzenlenebilir. AMAÇ: Oksijen ve besin transportu, plasentanın morfolojik karakteri, salgılanan faktörler ve epigenetik etkilere göre düzenlenmektedir. Epigenetik mekanizmalardan son dönemde önem kazanan DNA metilasyonunun değiştirilebilir olduğu gösterilmiştir ve günümüzde tanı ve tedavide kullanılmaktadır. Bizim bu çalışmadaki amacımız plasentasyonda rol alan genlerden VEGF, PIGF ve sFLT-1'in IUGR, Preeklampsi ve GDM gibi yaygın obstetrik komplikasyonlarda plasental DNA metilasyon değişikliklerini değerlendirmektir. Çalışmamızın hedefi, sık karşılaşılan komplikasyonların ortak patogenezi olan plasental anjiogenezde rol alan genlerdeki metilasyon profillerinin marker adayı olarak değerlendirilmesi, erken taramalar yapılabilmesi ve geri dönüşümlü olduğu bilinen bu epigenetik durumların tedavi yönetiminde kullanılabilmesine katkı sağlamaktır. YÖNTEM VE HASTALAR: Ocak 2016 - Şubat 2017 tarihleri arasında Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünden rutin takipli 35-40 gebelik haftasında sezaryen ile doğumu gerçeklesen ve çalışma kriterlerine uygun 15 PE, 15 GDM, 15 IUGR tanısı almış 15'i de tamamen sağlıklı gebeden plasental örnekler alındı. Gebelerin antropometrik ölçümleri ve demografik verileri kayıt edildi. VEGF, sFLT-1, PIGF genlerinin DNA metilasyon düzeyleri 'Yeni Nesil Sekanslama' işlemi ile belirlendi. Veriler SPSS 23 programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Verilerin dağılım özelliklerinden dolay ortalamalar için ANOVA ve TUKEY çoklu karşılaştırma testlerinden faydalanılmış; veriler arasındaki ilişkileri ortaya çıkarmak için Spearman korelasyon analizi kullanılmıştır. BULGULAR: Gönüllüler, demografik verileri benzer aralıkta olacak şekilde seçilmiştir. Demografik verilerle metilasyon profilleri arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. VEGF, sFLT-1, PIGF genlerine ait tüm noktaların metilasyon değerlerinin ortalamasının gelişen komplikasyon çeşidine göre farklılaşmasını irdeleyen ANOVA analizinde anlamlı fark bulunamamıştır. Ardından her bir genin bölgesel analizleri değerlendirilmiştir. sFLT 1 genine ait 265., 430. pozisyondaki primer noktası metilasyon değerlerinde; VEGF genine ait 668., 776., 784., 845., 863 pozisyondaki primer noktası metilasyon değerlerinde; PIGF genine ait 1600., 1620. pozisyondaki primer noktası metilasyon değerlerinde anlamlı fark görülmüştür. 80 SONUÇ: Çalışmamızın bulguları VEGF, sFLT-1, PIGF genlerinin bazı noktalarındaki DNA metilasyon değişimlerinin yaygın obstetrik komplikasyonların patogenezinde, klinik oluşumunda ve şiddetinde önemli rol oynayabileceğini göstermiştir. Ancak prediktif değere ulaşabilmesi için öncelikle daha geniş hasta grupları ile standardize edilmiş tüm genom çalışmaları niceleyici uygulamalarla yapılarak ilgili gen bölgelerinin netleştirilmesi gerekmektedir. Bunun için Yeni nesil DNA sekanslama işlemi gibi net metotların kulla niminin artacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Promoter DNA Methylation Profiles of Genes Effective in Placental Developmental Process The cause of absence preventive processes from complications of pregnancy and early treatment modalities is unsettled ethiopathophysiologies of these complications and diagnostic interventions can define higher risky pregnancies. If the biomarkers that evaluates the global genom countitatively are defined, confines of the pathology and patient response to treatment can be predicted and arranged. PURPOSE: Oxygen and nutrients transport are regulated due to plasental morphology, secreted factors and effects of epigenetics. DNA methylation which is an epigenetic mechanism gains importance recently, is modifiable and utiziable for diagnosis and treatment. The aim of this study is evaluation of DNA methylation changes according to great obstetric complications like PE, IUGR, GDM of VEGF, sFLT-1, PIGF genes have roles on placentation. The goal of our study is evaluation of methylation profiles of genes have role on common pathogenesis of great obstetric syndromes due to placental angiogenesis, the possiblty of early screening and utilty for management via reversibilty of DNA methylation. MATERIAL and METHOD: All placental samples had taken from totaly 60 pregnants who routinely followed at Suleyman Demirel University Gynecology and Obstetrics Department, compatible with study criteria and diagnosed as PE, GDM, IUGR and 15 healthy pregnants after birth at 35- 40 gestational week. Antropometric measurements and demographic informations of pregnants are noted. DNA Methylation levels of VEGF, sFLT-1 and PIGF genes are analysed by 'New Generation DNA Sequencing' method. Data collections analysed via SPSS 23 programme. Because of data distrubution ANOVA and TUKEY comparised tests are used for means; PEARSON correlation analysis is used to reveal relationbetween datas. RESULT: Pregnants are choiced according to similar demographic characteristics. The methylation levels were not changed significantly due to demographic characteristics. The ANOVA analyses that examine differences in mean methylation levels of all points of VEGF, sFLT-1, PIGF genes due to types of complication, seen no statistically significant difference. Then regional analyses of each genes was evaluated. There was statistically significant difference is established in levels of methylation at the position 265. and 430. primer points of sFLT-1 gene; at the position 668., 776., 784., 845. and 863. primer points of VEGF gene and at the position 1600. and 1620. primer points of PIGF gene. CONCLUSION: The findings of our study indicate changes of DNA methylation in some regions of VEGF, sFLT-1, PIGF genes may have role on pathogenesis, clinical symptoms and severity. But clarifying of related regions of genes via whole genom studies with a large population and standardized cantitative 82 processes is necessary to reach predictive values. We think that sharper methods like new generation DNA sequencing utility may incrase.