Perfüzyon MRG ve diğer MRG parametrelerinin over kitle lezyonlarının ayırıcı tanısındaki rolü
The role of perfusion MRİ and other MRİ parameters in the differential diagnosis of ovarian masses
  1. Tez No: 474054
  2. Yazar: SEFA TÜRKOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KAYAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: ADC, Dinamik kontrast enhansment (DCE) perfüzyon MRG, iAUC, Ktrans, over kitle, ADC, dynamic contrast-enhanced (DCE) perfusion MRI, iAUC, Ktrans, ovarian mass
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Perfüzyon MRG ve Diğer MRG Parametrelerinin Over Kitle Lezyonlarının Ayırıcı Tanısındaki Rolü Bu çalışmanın amacı over kitle lezyonlarının tanısında dinamik kontrastlı perfüzyon MRG'nin (DCE) yeri ve MRG bulgularının patoloji sonuçları ile korele edilerek değerlendirilmesidir. Bu çalışmada over kitlesi ön tanısı ile başvuran, 1.5 T cihaz ile (MAGNETOM Avanto 1.5 T Siemens Medical solutions, Erlangen, Germany) kontrastlı perfüzyon MRG incelemesi yapılan 42 hastanın MRG bulguları ile patoloji sonuçları korele edilerek değerlendirildi. Histopatolojik olarak lezyonlar benign, malign ve borderline olarak sınıflandırıldı. Lezyon ve uterusun (myometrium) T2 sinyal özellikleri, T1A, ADC ve B-800 sinyal değerleri, Ktrans , Kep, Ve, iAUC değerleri ve kontrast eğri tipleri elde edilerek analiz edildi. Lezyonların benign, malign ve borderline ayrımında MRG'nin performansı değerlendirildi. Benign ve malign ayrımında lezyonun ortalama ADC değeri istatistiksel olarak anlamlı (p=0.017) ancak borderline tümörlerin ayrımında ise istatistiksel olarak katkı sağlamamaktadır (p=0.308).lezyonların benign ve malign ayrımında lezyonun ortalama B-800 sinyal intensite değeri istatistiksel olarak anlamlı (p=0.038) ancak borderline tümörlerin ayrımında ise katkı sağlamamaktadır (p=0.379). Lezyonların benign ve malign ayrımında lezyon k-trans değeri istatistiksel olarak anlamlı (p=0.015) ancak borderline tümörlerin ayrımında ise Ktrans değeri katkı sağlamamaktadır (p=0.264). Lezyonların benign ve malign ayrımında iAUC değeri istatistiksel olarak anlamlı (p=0.004) ancak borderline tümörlerin ayrımında ise katkı sağlamamaktadır (p=0.070). L/M T1A sinyal intensite oranlarının 1'den büyük ve küçük olmasına göre yapılan değerlendirmede benign, malign ve borderline ayrımında istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0.019). L/M ADC oranlarının 1'den büyük ve küçük olmasına göre yapılan değerlendirmede benign, malign ve borderline ayrımında istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0.007). L/M Ktrans oranlarının 1'den büyük ve küçük olmasına göre yapılan değerlendirmede benign, malign ve borderline ayrımında istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0.040). L/M Kep oranlarının 1'den büyük ve küçük olmasına göre yapılan değerlendirmede benign, malign ve borderline ayrımında istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0.007). L/M iAUC oranlarının 1'den büyük ve küçük olmasına göre yapılan değerlendirmede benign, malign ve borderline ayrımında istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0.043). Gruplara göre lezyon relatif enhansment/zaman eğri tipine göre değerlendirmede eğri tipi lezyonların benign, malign ve borderline ayrımında istatistiksel olarak anlamlıdır (p=0.046). Sonuç olarak Perfüzyon (DCE) MRG ile over kitle lezyonların ortalama ADC, B800, Ktrans , iAUC değerleri, L/M T1 sinyal intensite, ADC, Ktrans, Kep, iAUC oranları ve relatif enhansment/zaman eğri tipine göre yapılan değerlendirmede preoperatif benign-malign ayrımı yüksek doğruluk oranı ile yapılabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The Role of Perfusion MRI and Other MRI Parameters in the Differential Diagnosis of Ovarian Masses This study aimed to investigate the role of dynamic contrast-enhanced (DCE) MRI in the diagnosis of ovarian masses and evaluate the correlation between the MRI and pathological findings. In this study, the MRI findings of 42 patients who underwent DCE perfusion MRI using a 1.5 T machine (MAGNETOM Avanto 1.5 T Siemens Medical Solutions, Erlangen, Germany) were evaluated in correlation with their pathological findings. Histopathologically, the lesions were classified as benign, malignant, and borderline. The T2 signal characteristics, T1, ADC and B-800 signal values, Ktrans, Kep, Ve, iAUC and contrast curve types of the lesions and the uterus (myometrium)were obtained and analyzed. The performance of MRI in the differentiation of benign, malignant and borderline lesions was evaluated. In the differentiation of benign and malign lesions, the mean ADC value was found to be tatistically significant (p = 0.017); however, this value did not offer any statistical contribution to the iagnosis of borderline tumors (p = 0.308). Similarly, the mean B-800 signal intensity value was statistically significant for the differentiation of benign and malignant lesions (p = 0.038), but not for borderline tumors (p = 0.379). The Ktrans value was statistically significant (p = 0.015) for the differentiation of benign and malign lesions (p = 0.015), but did not contribute to the diagnosis of borderline tumors (p = 0.264). Similarly, the iAUC value was statistically significant (p = 0.004) for the classification of benign and malign of lesions, but not for borderline tumors (p = 0.070) The evaluation of the ratios of L/M T1 signal intensity, L/M ADC, L/M Ktrans, L/M Kep, and L/M iAUC based on the values being smaller or greater than 1 resulted in a statistical significance for the differentiation of benign, malignant and borderline lesions (p = 0.019, 0.007, 0.040, 0.007, and 0.043, respectively). Furthermore, the relative enhancement/time curve types of lesions created a statistical significance for the differentiation of benign, malign and borderline lesions (p =0.046). In conclusion, the preoperative differential diagnosis of benign and malign lesions can be undertaken with a high accuracy using the findings from DCE-MRI perfusion through the evaluations of the ADC, B800, Ktrans and iAUC values, the L/M T1 signal intensity, the ratios of ADC, Ktrans, Kep and iAUC, and the relative enhancement/time curve types.