2015-2016' yılları arasında adli tıp anabilim dalında 'çalışma gücü ve meslekte kazanma gücü kaybı oranı tespit işlemleri yönetmeliği cetvelleri' kullanılarak düzenlenmiş 'iş gücü kaybı (maluliyet)' konulu rapor sonuçlarının 'özürlülük ölçütü, sınıflandırması ve özürlülere verilecek sağlık kurulu raporları hakkında yönetmeliğindeki özür oranları cetveli' ile karşılaştırılması
Comparison of the disability reports prepared using 'the scales of measurement of disabilities' by department of forensic medicine of the suleyman demirel university medical faculty during 2015-2016 with 'the scale of disability rates.'
  1. Tez No: 474060
  2. Yazar: İBRAHİM EROĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET KÜPELİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adli tıp, arıza, bilirkişilik, maluliyet, özürlülük
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
2015-2016“ Yılları Arasında Adli Tıp Anabilim Dalında ”Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği Cetvelleri“ Kullanılarak Düzenlenmiş ”İş Gücü Kaybı (Maluliyet)“ Konulu Rapor Sonuçlarının ”Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğindeki Özür Oranları Cetveli“ İle Karşılaştırılması Maluliyet raporu düzenlenmesinde yürürlükte olan yönetmelik kapsamındaki cetvellerin eksikliklerinin vurgulanması ve bu eksikliklere bağlı olarak bilirkişilerin karşılaştıkları sorunlar değerlendirilerek çalışmamız ile uluslararası nitelikte yeni bir düzenleme yapılması gerektiğine dikkat çekmek ve yapılacak olan yeni düzenlemeye rehberlik etmek amaçlandı. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalına 2015- 2016 yılları arasında maluliyet istemi ile başvuran olguların bilirkişi raporları cinsiyet, istem makamı, olay türü açısından incelendi. Maluliyet saptanan olguların ”Meslekte Kazanma Gücü Kayıp Oranı Tespit Cetvelleri“ kullanılarak hazırlanan maluliyet raporları değerlendirilerek arızalar ”Özür Oranları Cetveli" ile yeniden hesaplandı ve maluliyet oranları ve özür oranları karşılaştırıldı. Çalışmanın verileri SPSS 22.0 paket programı kullanılarak değerlendirildi. İstatistiksel anlamlılık için p< 0.05 kabul edildi. Olguların %76.9'unun erkek, %23.1'inin kadın olduğu, %89.7'sinin trafik kazası nedeniyle yaralandığı, %89.7'sinin belgelerinde meslek bilgisinin olmadığı, maluliyet saptanan 49 olguda toplam 94 arıza olduğu, ortopedik arızaların ön plana çıktığı, arızaların %60.6'sının hesaplanmasında takdir uygulandığı saptandı. Arızalar Özür Oranları Cetveline göre yeniden değerlendirildiğinde; pelvis ve alt ekstremite, baş, yüz, omurga, iç organ ve kulak arızalarının bu cetvelden elde edilen oranları ile Meslekte Kazanma Gücü Kayıp Oranı Tespit Cetvellerinden elde edilen oranları arasında anlamlı farklılık saptanmadı (sırasıyla). Üst ekstremite ve göz arızalarında ise iki ölçeklendirme arasında anlamlı farklılık saptandı. Sonuç olarak; maluliyet değerlendirmelerinde halen kullanılmakta olan yönetmelik ve cetveller ile uygulamaların hukuki ve sosyal anlamda mağduriyetlere yol açmaması ve bilirkişi raporlarının bilimsel, objektif, güvenilir, tarafları ikna edici şekilde hazırlanması için günümüz tıp gelişimine uygun, işlevsel, tüm kurumlarca kabul görecek ve güncellenebilir yeni bir düzenlemenin yapılması gerektiği ve süreçte maluliyet oranı değerlendirmesinde Özür Oranları Cetvelinden de faydalanılabileceği değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
Comparison of the disability reports prepared using“The Scales of Measurement of Disabilities”by department of Forensic Medicine of The Suleyman Demirel University Medical Faculty during 2015-2016 with“The Scale of Disability Rates.”The aim of this study was to emphasize the deficiencies of the scales under the regulation currently in use related to disability, to evaluate of the problems encountered by the experts according to the deficiencies, to draw attention to the necessity of a new regulation on international quality and to guide the new regulation. The disability reports which were prepared by Department of Forensic Medicine of the Suleyman Demirel University Medical Faculty between years of 2015-2016 were evaluated in terms of sex, the authority of claims and the type of the event. The disability reports of the disability cases prepared using“The Scales of Measurement of Disabilities”were evaluated, the impairments related with disability were re calculated by“The Scale of Disability Rates”, and the ratios obtained using both scales were compared. The data of the study were analyzed using the SPSS 22.0.