State estimation with unknown parameters in dynamic models
Bilinmeyen parametreler içeren dinamik modellerle durum tahmini
- Tez No: 47414
- Danışmanlar: PROF.DR. KERİM DEMİRBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Durum tahmini, kesikli ortogonal projeksiyon özelliği, Wiener-Hopf eşitlikleri, State estimation, discrete orthogonal projection lemma, Wiener-Hopf equations. Science
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
oz bilinmeyen parametreler içeren dinamik modellerle durum tahmini YILMAZ, Belgin Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dali Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Kerim DEMİRBAŞ Eylül, 1995, 124 sayfa Bir nesnenin hareketi iki dinamik modelle ifade edilebilir: hareket modeli ve gözlem modeli. Bu modellerin kullanılması ile hareket halindeki nesnenin durumu tahmin edilebilir. Hareket ve gözlem modelini ifade eden fonksiyonlar, karışım ve gözlem gürültüleri, enterferans gibi belirsiz argümanlar içerir. Ancak, bu belirsizliklere ek olarak, bazı bilinmeyen, rastlantısal parametreler de bu modeller içerisinde yer alabilir. Bu sebeple, nesnenin durumunun tahmininden once, bu parametrelerin tahmin edilmesi gerekir. Bu calismada, bilinmeyen parametreler içeren dinamik modellerle durum tahmini problemi ele alınmıştır. Bilinmeyen parametrenin doğrusal minimum varyanslı tahminim bulmak için, kesikli ortogonal projeksiyon özelliği kullanılmıştır. Metodun test edilmesinde, Demirbas'in FORTRAN 77 dilinde yazilmis uc durum tahmin algoritmasi kullanılmıştır. Metodu bu algoritmalara uygulamak için, hareket modelinin bir parametresinin bilinmediği kabul edilerek programlarin yapisi değiştirilmiştir. Daha sonra, nesnenin durumunun tahmin edilmesiyle birlikte bu parametrenin de tahmin edilmesi saglanmistir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STATE ESTIMATION WITH UNKNOWN PARAMETERS IN DYNAMIC MODELS YILMAZ, Belgin M. S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof.Dr. Kerim DEMİRBAŞ September, 1995, 124 pages Motion of a moving object can be modeled by two dynamic models: motion model and observation model. By using these models, one can estimate the state of the moving object. Functions of these models have some uncertain arguments such as disturbance noise, observation noise and interference. However, in addition to these uncertainties, there may be some unknown random parameters in these models. Therefore, these unknown parameters must be estimated prior to estimating the object state. In this study, problem of state estimation with unknown parameters in dynamic models is examined. In order to find the linear minimum variance estimate of the unknown parameter, the discrete orthogonal projection lemma is used. For the test of the method, three state estimation algorithms of Demirbaş written in FORTRAN 77 are used. To apply the method to these algorithms, programs are changed by making a parameter of the motion model unknown. Then, the unknown parameter is estimated while the state of the object is estimated.