Fuzzy object-oriented database modelling incorporated with logic
Mantık ile birleştirilmiş bulanık nesneye yönelik veritabanı modellemesi
  1. Tez No: 47413
  2. Yazar: MURAT KOYUNCU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ADNAN YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: nesneye-yönelik, mantık, bulanık, poplog iv, object-oriented, logic, fuzziness, poplog 111
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
oz MANTIK İLE BİRLEŞTİRİLMİŞ BULANIK NESNEYE YÖNELİK VERİTABANI MODELLEMESİ Koyuncu, Murat Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Adnan Yazıcı Haziran 1995, 96 sayfa Bu çalışma, bulanıklığı nitelik, nesne/sınıf va sınıf seviyelerinde ele alan mantık programlaması ile de geliştirilmiş bir bulanık nesneye yönelik veri modeli sunmaktadır. Modelde, sınıf katmanlarında nesneye yönelik özellikler ile tanımlanması zor olan bazı bulanık ilişkiler mantık kuralları ile tanımlanmıştır. Çalışmada, nesneye yönelik veri modeli ile mantık programlaması birleşmesinin, bulanık mantığın da eklenmesi ile hem karmaşık ve bilgi-yoğun uygulamaların tasarımını kolaylaştırdığı hem de bulanık bilgilerin etkin bir şekilde işlenmesini sağladığı ve böylece güçlü bir modelleme tekniğinin oluşturulduğu gösterilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FUZZY OBJECT-ORIENTED DATABASE MODELING INCORPORATED WITH LOGIC Koyuncu, Murat M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Adnan Yazıcı June 1995, 96 pages This thesis presents a fuzzy object-oriented data model with logic programming extension which handles fuzziness at attribute level, object/class level and class level. Logical rules are used to define some of the fuzzy relationships that can not be presented easily with object-oriented features in the class hierarchies. The main motivation of this study is to incorporate object-oriented database modeling with logic programming along with usage of fuzzy logic for handling uncertainty. Therefore, we can simplify the design of complex and knowledge-intensive applications and handle uncertain information very effectively; thus, resulting in a powerful modeling technique.