Alkali ön işlemine uğratılmış atık gazete kağıdı liflerinin plastik kompozit üretiminde değerlendirilmesi
Evaluation of waste newspaper fibres which is pretreated with alkali in plastic composite production
  1. Tez No: 474169
  2. Yazar: SEDA ŞAHİNBAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMRAH PEŞMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Odun Plastik Kompozit, Atık Gazete Kâğıdı Lifleri, TGA, Mekanik Özellikler, Yüksek Yoğunluklu Polietilen, Wood Plastic Composite, Waste Newspaper Fibres, TGA, Mechanical Properties, High Density Polyethylene
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Odun plastik kompozitler (OPK); odun unu veya tarımsal atıkların polimer matrisi içerisine katılmasıyla üretilen kompozit malzemeler olarak isimlendirilmektedir. OPK üretiminde saf polimerler kullanıldığı gibi atık polimerlerde kullanılabilmektedir. Bu çalışmada alkali ile muamele edilmiş atık gazete kâğıdı lifleri kullanılarak üretilen odun plastik kompozitlerinin mekanik, fiziksel ve termal özellikleri belirlenmiştir. OPK'ların üretiminde tek vidalı ekstrüzyon kullanılmıştır. Her OPK levhası 3 dk. süre ile 170 ° C'de sıcak preste preslenmiştir. OPK levhaları yüksek yoğunluklu polietilen (YYPE) ve farklı oranlarda NAOH ile muamele edilmiş (%0,%5,%10) atık gazete kâğıdı lifleri kullanılarak 3 farklı grup halinde üretilmiştir. OPK üretiminde alkali ile muamele edilmiş atık gazete kâğıdı liflerinin kullanımının fiziksel, mekanik, termal analizleri üzerinde olumsuz bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Ayrıca en iyi fiziksel, mekanik ve termal özellikleri %5 NaOH ile muamele edilen atık gazete kâğıdı liflerinden üretilen odun plastik kompozitlerin verdiği belirlenmiştir. Bu çalışmada, dolgu maddesi olarak kullanılan atık gazete kâğıdı liflerinin potansiyel olarak faydalanılabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Wood plastic composites (WPC); are termed composite materials which produced by the incorporation of wood flour or agricultural wastes into the polymer matrix. Pure polymers can be used in WPC production as well as waste polymers. In this study; the mechanical, physical and thermal properties has been defined of wood plastic composites which is produced by using waste newspaper fibres which is treated with alkali. One-screw extrusion has been used in the production of WPCs. Each WPC plates were pressed at 170 °C for 3 minutes in a hot press. The WPC plates were produced in 3 different groups with using high density polyethylene (HDPE) and waste newspaper paper fibres treated with NaOH at different ratios(0%,5%,10%). It has been defined that using waste newspaper fibres pretreated with isn't any negative effects on the physical, mechanical and thermal analysis of WPC production. It has also determined that the best physical, mechanical and thermal properties were obtained from the wood plastic composites produced from waste newspaper fibres treated with 5% NaOH. It has been seen that the waste newspaper fibres used as a filler material could be benefit potentially in this study.