A Comparison of grintability methods for cement clinker
Çimento klinkeri için öğütülebilirlik metodlarının karşılaştırılması
- Tez No: 47418
- Danışmanlar: PROF.DR. ÇETİN HOŞTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Öğütülebilirlik, Çimento klinkeri, Bond testi, Hardgrove testi, Anaconda testi, Kapur testi. vı, Grindabihty, Cement clinker, Bond test, Hardgrove test, Anaconda test, Kapur test. rv
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
a* oz ÇİMENTO KLİNKERİ İÇİN Ö?ÜTÜLEBİLİRLİK METODLARININ KARŞILAŞTIRILMASI Nader, Hemmati Yüksek Lisans, Maden Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Çetin Hoşten Temmuz 1995, 112 sayfa Bu tez'de, bütün öğütülebilirlik metodlari Bond metodu ile karşılaştırıldı. Bond öğütülebilirlik test metodu zamana göre çok uzun bir test olduğundan, Anaconda, Hardgrove (normal ve volumetrik ) ve Kapur basitleştirilmiş metodlari gibi öğütülebilirlik testleri yapılmış ve sonuçlar karşılaştınlmıştır. Bu çalışmada iki çeşit klinker kullanılmıştır. Klinkerlerden biri Baştaş çimento fabrikasından alınmıştır. Bu fabrikada bir roller press makinesi kullanılmaktadır. Ayrıca, numune üzerinde makin anın etkisi araştırılmıştır. Diğer klinker Ankara çimento fabrikasından alınmıştır. Bond öğütülebilirlik testi referans olarak kullanılmış ve diğer üç metod bu test ile karşılaştırmıştır. Bond, Anaconda ve Kapur testleri için iki çeşit değirmen kullamlmıştir. Buna bağlı, değişik ebat ve miktarda bilya kullanılmıştır. Hardgrove öğütülebilirlik testinde, Hardgrove makinesi Normal Hardgrove ( Klasik Hardgrove ) ve Kapur metodlarmm sonuçları Bond öğütülebilirlik test sonuçlarına çok yakmdL Bu nedenle bu iki tip öğütülebilirlik testi, basMeştirümiş Bond öğütülebilirlik testi yerine kullanılabilir. Ancak, Anaconda basitleştirilmiş metodunun sonuçları Bond testinin sonuçlarına yakın sonuçlar çıkmamıştır.Bu şartlar altında, Anaconda metodu basitleştirilmiş metod olarak kullanılamaz. Ancak, bu şartların değişimiyle Anaconda bir basitleştirilmiş testi olarak kullanılabilir. Roller press numunelerinin sonuçları bu makinenin kullanımı ile numuneler üzerinde harcanan enerji tüketiminde bir düşüş olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A COMPARISON OF GRINDABILITY METHODS FOR CEMENT CLINKER Nader, Hemmati M. Sc, Department Of Mining Engineering Supervisor : Prof. Dr. Çetin Hoşten July 1995, 112 pages In this thesis different methods of grindability determination were compared with the standard Bond grindability test Since Bond grindability test method is a very long test with respect to time, therefore simplified methods like Anaconda, Hardgrove ( normal and volumetric ) and Kapur grindability tests were done and their results were compared. In this study two kinds of clinker were used. One of these clinkers was taken from the Bastas cement industry. In this industry a roller press machine is used. The effect of this machine was investigated on this sample too. The other sample was taken from the Ankara cement industry. The Bond grindability test was used as reference and the other three methods were compared with it. For Bond, Anaconda and Kapur tests two types of mill were used. In addition, different Ball mill in size and amount were used too. In Hardgrove grindability test, the Hardgrove machine was used. The results of Hardgrove normal ( Hardgrove classic ) and Kapur methods were very close to the results of the Bond grindability test. Therefore, these two types of grindability methods can be used as a simplified grindability methods instead of the Bond test. But, the results of Anaconda simplified method was not near to the results of the Bond test Under these conditions it can not be used as a simplified method. inBut by changing the conditions of Anaconda test it may be used also as a simplified method. The results of the roller press samples show the reduction in energy consumption on the samples by using this machine.