Stochastic modelling and generation of montly runoffs in Çoruh Basin
Çoruh Havzası'nda aylık ortalama nehir akımlarının stokastik modellenmesi
- Tez No: 47420
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NURÜNNİSA USUL, Y.DOÇ.DR. NURİ MERZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Time Series Analysis, Box-Jenkins Methodology, Non-periodic Stochastic Modeling, Generation of Synthetic Series, Real Time Forecasting, Çoruh River IV, Zaman Serileri Analizi, Box- Jenkins Metodu, Periyodik Olmayan Stokastik Modelleme, Sentetik Veri Serisi Üretme, Gerçek Akım Tahmini, Çoruh Nehri vı
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ABSTRACT STOCHASTIC MODELING AND GENERATION OF MONTHLY RUNOFFS IN ÇORUH BASIN AKAY, Ayşe Yasemin M.S., Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nurünnisa USUL Co-supervisor: Asst. Prof. Dr. Nuri MERZİ September 1995, 101 pages. The aim of this thesis is to build a stochastic model for mean monthly runoffs of Çoruh River at EİE (General Directorate of Electrical Power Resources Survey and Development Administration) Gaging Station No 2321, using Box- Jenkins methodology. After diagnostic checks have been applied, ARMA(1,1) with autoregressive parameter =0.88, and moving average parameter 8=0.58 was selected among a number of competing models. iiiFifty sets of synthetic data were generated using the model built. The generated series were observed to conserve the statistical characteristics of the historic series. Forecasting is done for one year. Results of forecasting are compared to available data for this year from EİE records.
Özet (Çeviri)
öz ÇORUH HAVZ ASFNDA AYLIK ORTALAMA NEHİR AKIMLARININ STOKASTİK MODELLENMESİ AKAY, Ayşe Yasemin Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nurünnisa USUL Yardımcı Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Nuri MERZİ Eylül 1995, 101 sayfa. Bu tez çalışmasının amacı, Çoruh Havzası'nda bulunan 2321 numaralı EİE ^Elektrik İşleri Etüt İdaresi) istasyonunun aylık ortalama akım verileri için Box- Jenkins Metodu kullanılarak bir stokastik model kurulmasıdır. Çeşitli diagnostik kontroller uygulandıktan sonra, denenen modeller arasından otoregresive parametresi (j)=0.88, hareketli ortalama parametresi 9=0.58 olan ARMA(1,1) modeli seçilmiştir.Kurulan model kullanılarak 50 set sentetik veri üretilmiştir. Üretilen serilerin gözlenen serinin istatistik karakteristiklerini koruduğu görülmüştür. Bir yıllık akım tahmini yapılmıştır. Akım tahminleri, bu yıl için EÎE kayıtlarından elde edilen gözlemlenen verilerle karşılaştmlmıştır.