Generation of rainfall using disaggregation models
Parçalara ayırma modelleri kullanılarak yağış miktarı üretilmesi
- Tez No: 75713
- Danışmanlar: PROF. DR. UYGUR ŞENDİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Stokastik modelleme, Yağışların stokastik üretilmesi, Yağışların parçalara ayırma modellemesi, Yağış serileri, Güney Doğu Anadolu'nun yağışları, Stochastic modeling, Stochastic generation of rainfalls, Disaggregation modeling of rainfalls, Rainfall sequences, Rainfalls of South-East Anatolia. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
oz PARÇALARA AYIRMA MODELLERİ KULLANILARAK YAĞIŞ MİKTARI ÜRETİLMESİ Martı, Ali İhsan Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Uygur Şendil Kasım 1998, 136 sayfa Bu tez, parçalara ayırma modelleri ile üretilen ve genellikle akım verisi ile birlikte yağmur-akım ilişkilerinin benzeşiminde, sulama benzeşim çalışmalarında, su kaynakları projelerinin planlamasında ve işletilmesinde kullanılan yağış miktarı verisini incelemektedir. Yıllık ve aylık yağış serileri, Türkiye'nin Güney Doğu Anadolu Bölgesi'nden veri uzunluğuna ve bölgeye dağılımına göre seçilmiş olan altı istasyon için, modellerin bu bölgeye uygunluğunu elde edebilmek amacıyla üretilmiştir. Hidrolojik olayların stokastik modellemesi üzerine yapılan literatür taramasından sonra bu altı istasyon için, birinci derece Markov modeli yıllık serilerin üretiminde ve üç otoregresif model (parçalar metodu,Thomas-Fiering aylık model, İki-Kademeli model) ise aylık serilerin üretiminde kullanılmıştır. Modellerin Güney Doğu Anadolu bölgesi için uygunluğu, seçilen istasyonların üretilen serileriyle, tarihi serilerinin istatiksel parametrelerinin karşılaştırılması sonucunda değerlendirilmiştir. Hem yıllık hem de aylık modeller istatistiksel parametrelerin korunmasında tatmin edici bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GENERATION OF RAINFALL USING DISAGGREGATION MODELS Martı, Ali İhsan M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Uygur Şendil November 1998, 136 pages This thesis analyses the rainfall data which were generated using disaggregation models and are generally used in conjunction with streamflow data in computer simulation of rainfall-runoff processes, in irrigation simulation studies, for planning, design and operation of water resources projects. Annual and monthly rainfall sequences were generated for six stations which were having long data and spreading in the South East Anatolia Region of Türkiye. The aim of generation is to determine the suitability of the models for this region. After making a literature review on stochastic modeling of hydrologic processes, lag-one Markov model was used to generate annualsequences and three autoregressive models (the method of fragments, Thomas-Fiering monthly model, the Two-Tier model) were used to generate monthly sequences for these six stations. The suitability of the models for the South East Anatolia region is evaluated by comparing the statistical parameters of the generated sequences of the selected stations with those of the historical ones. Annual and the monthly models are found satisfactory in preserving the statistical parameters of the historical series.