Deneysel böbrek iskemi-reperfüzyon modelinde lipoik asit ve dihidrolipoat kullanımının etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of lipoic acid and dihydrolipoate on experimental renal ischemia-reperfusion model
  1. Tez No: 474501
  2. Yazar: FİLİZ KAÇMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. OĞUZHAN ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: İskemik Hasar, Reperfüzyon, Lipoik Asit, Dihidrolipoat, Antioksidan Enzim, Ischemic Damage, Reperfusion, Lipoic Acid, Dihydrolipoat, Antioxidant Enzym
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Deneysel Böbrek İskemi-Reperfüzyon Modelinde Lipoik Asit ve Dihidrolipoat Kullanımının Etkilerinin İncelenmesi Bir organa veya dokuya gelen kan akımının yetersiz hale gelmesine iskemi, yeniden kanlanma döneminde meydana gelen hasara ise reperfüzyon hasarı denir. Doğal bir antioksidan olan alfalipoik asit (ALA) ve Dihidrolipoik asit (DHLA) oksidatif stresle ilişkili hastalıkların tedavi edilmesinde etkili ajanlardır. Biz bu çalışmada böbrek dokusunda deneysel olarak oluşturulan iskemi-reperfüzyon modelinde ALA ve DHLA'nın oksidatif stres ve antioksidan enzimler üzerine uzun ve kısa dönem etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Bu çalışmada ortalama 250-300 gr ağırlığında 40 erkek rat kullanıldı. Her biri 8 rattan oluşan 5 gruba ayrıldı. Kontrol (Grup 1), I/R (Grup 2), 100mg/kg IP ALA uzun dönem (iki hafta)+I/R (Grup 3), 100mg/kg IP ALA kısa dönem (iki saat önce) + I/R (Grup 4) ve 100 mg/kg DHLA kısa dönem (iki saat önce)+ I/R (Grup 5). Süperior renal arterin 45 dakika klemplenmesi ile iskemi oluşturuldu. Sonrasında klempin gevşetilmesi ile 4 saat boyunca reperfüzyon sağlandı. Doku homojenatlarından elde edilen süpernatanlarda malonildialdehit (MDA); antioksidan enzimlerden süperoksit dismutaz (SOD), glutatyon peroksidaz (GSH-Px) ve katalaz (CAT) aktivitelerinin spektrofotometrik tayini yapılmıştır. Böbrek dokuları % 10'luk zinc-formaldehit solüsyonu içerisine konularak iskemi-reperfüzyonun histopatolojik incelemesi yapılmıştır. Serum örneklerinde böbrek ve karaciğer fonksiyon testleri (üre, kreatinin, ALT-AST) ile serum total antioksidan ve oksidatif stress düzeyleri (TAS/TOS) otoanalizörde ölçülmüştür. Sonuçta I/R grubunda MDA düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek iken SOD, CAT ve GSH-Px düzeyleri anlamlı dercede düşük bulundu. Serum OSİ değerleri ise I/R grubunda kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksekti. Uzun ve kısa dönem ALA ve kısa dönem DHLA uygulanan grupta MDA düzeylerinde anlamlı azalma ve MDA, CAT, GSH-Px düzeyleri ile serum OSİ değerlerinde ve AST aktivitesinde ise iyileşme gözlendi. Bu iyileşme doku düzeyinde DHLA uygulanan grupta daha belirgindi. Hem uzun hem de kısa dönem ALA uygulamasının I/R'ye bağlı hasarı düzeltmede potansiyel bir ajan olarak kullanılabileceğini ancak DHLA'nın antioksidan etki yönünden daha etkin olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Investigation of the Effects of Lipoic Acid and Dihydrolipoate on Experimental Renal Ischemia-Reperfusion Model Ischemia is a restriction in blood supply to tissues and reperfusion injury is the tissue damage caused by blood supply returns to the tissue after a period of ischemia. Alpha lipoic acid (ALA) and dihydrolipoat (DHLA), a natural antioxidant, can be used for the disease related to oxidative stress. In this study we aimed to investigate the effects of the long and short term usage of ALA and DHLA on oxidative stress and antioxidant enzymes in experimental renal ischemia-reperfusion model. A total of fourty male rats (250 to 300 gr) were divided into 5 groups as follows: control (Group 1), I/R (Group 2), I/R + 100 mg/kg IP ALA for two weeks (Group 3), I/R + 100 mg/kg IP ALA before two hours, (Grup 4) and I/R + 100 mg/kg DHLA (Group 5). Ischemia was carried out the superior renal arter for 45 minutes followed by reperfusion for 4 hours. Malondialdehyde (MDA), Catalase (CAT), superoxide dismutase (SOD) and glutathione peroxidase (GSH-Px) activity in supernatants of renal tissue samples assayed by the spectrophotometric method. Renal tissue samples in 10 % zinc-formol solution were investigated by histopathological analyze. Urea, creatinine, ALT, AST activity and Total Antioxidant Status (TAS) and Total Oxidative Stress (TOS) levels were measured by an auto analyzer. Tissue MDA and serum OSI levels in I/R group were higher and SOD, CAT and GSH-Px levels were lower than those of control subjects. MDA, CAT and GSH-Px levels and serum OSI and AST levels were improved in the long and short term ALA-treated group and short term DHLA-treated group. This findings were more prominent in histopathological tissue samples in DHLA-treated group. In conclusion, we consider that both long term and short term ALA application has a potantial for treatment of I/R damage. Besides, DHLA is more effective in terms of antioxidant effect.