Voleybolda müsabaka simülasyonundaki kalp atım hızı değişimlerinin incelenmesi
Investigation of heart rate variations during volleyball match simulation
- Tez No: 474502
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEYZA AKYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Voleybol, Müsabaka Simülasyonu, Kalp Atım Hızı, Volleyball, Match Simulation, Heart Rate
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET Voleybolda Müsabaka Simülasyonundaki Kalp Atım Hızı Değişimlerinin İncelenmesi Bu çalışmada, genç kız voleybol oyuncularının müsabaka simülasyonu sırasındaki kalp atım hızı (KAH) değişimine ait farklılıklarının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma grubunu 15-17 yaş aralığındaki, haftada ortalama 5 gün ve günde en az 2 saat düzenli antrenman yapan, 24 kız voleybol oyuncusu (Yaş= 15,86+0,91 yıl, Antrenman Yaşı= 4,69+0,55 yıl, Boy Uzunluğu= 1,71+,054 cm, Vücut Ağırlığı= 61,75+6,35 kg) oluşturmaktadır. Oyuncuların yaş grupları arasında ve müsabakanın setleri arasındaki farklılık gösterip göstermediğini tespit etmek için oyunculara kalp atım hızı monitörü (Polar Team2, Finlandiya) takılarak, 3 setlik maç simülasyonu yerleştirilen ve maç süresince kalp atım hızı değerleri takip edilmiştir. Sahayı tamamen görebilecek açı ile video kamera (Sony 32 GB HDR-PJ540 Full Hd Handycam, China) tüm maç kaydedilmiştir. Maçın teknik analizi için kamera kayıtlarından elde edilen veriler kullanılmıştır. Voleybol oyuncularının setler arasındaki kalp atım hızı değişimlerinin karşılaştırılması için için SPSS 17.0 paket programında Kruskal-Wallis H testi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre müsabaka simülasyonundaki KAH değerlerinin yaş gruplarına ve setlere göre minimum, maksimum ve ortalama KAH değerlerinde istatistiksel olarak fark görülmemektedir. Sonuç olarak, genç kız voleybol oyuncularının müsabaka simülasyonu süresinde ölçülen KAH değerlerinin yaş gruplarına ve oyun içerisindeki setlere göre farklılık göstermediği, KAH değerlerinde yaşa ve set dağılımına göre benzerlik gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigation of Heart Rate Variations During Volleyball Match Simulation The purpose of this study was to investigate the heart rate (HR) variations of young female volleyball players during match simulation. Twenty four female volleyball players (Age= 15,86+0,91 yıl, Training Age= 4,69+0,55 yıl, Height= 1,71+,054 cm, Weight= 61,75+6,35 kg) between 15-17 years and have 5 days a week /at least 2 hours a session training frequency participated in this study. In order to determine if the heart rate was different between the age groups and the sets of the competition, the players were fitted with a heart rate monitor (Polar Team2, Finland), simulated 3 sets of matches, and heart rate values were monitored during the match. The video camera (Sony 32 GB HDR-PJ540 Full Hd Handycam, China) was placed at an angle where the playing area could be fully seen and all matches were recorded. In order to compare the heart rate changes between sets of volleyball players, Kruskal-Wallis H statistical analysis method was used in SPSS 17.0 package program. According to the findings obtained from the study, there was no statistically significant difference between the minimum, maximum and mean HR values according to the age groups and each sets of match simulation. As a result, it was determined that the HR values recorded during the whole match simulation of the young girls volleyball players did not differ according to the age groups and the sets in the game, in other words, there was similarity according to age and set distribution in HR values.