Rejeneratif endodontik tedavi protokolüne göre pulpa boşluğu bariyeri olarak biodentin ve MTA kullanımının yapay olarak taklit edilmiş olgunlaşmamış köke sahip dişlerin kırılma dirençlerine etkisi
Effect of using biodentine(BD) and mineral trioxide aggregate (MTA) as a pulp space barrier for regenerative endodontic procedures on the fracture resistance of simulated teeth with i̇mmature roots
  1. Tez No: 474593
  2. Yazar: YAHYA GÜVEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİT ALADAĞ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Biodentin, fraktür, olgunlaşmamış diş, regeneratif endodonti, travma, Biodentine, fracture, immature teeth, regenerative endodontics, trauma
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Rejeneratif Endodontik Tedavi Protokolüne Göre Pulpa Boşluğu Bariyeri Olarak Biodentin ve MTA Kullanımının Yapay Olarak Taklit Edilmiş Olgunlaşmamış Köke Sahip Dişlerin Kırılma Dirençlerine Etkisi Amaç: Bu çalışmanın amacı, rejeneratif endodontik tedavi prosedürüne göre pulpa boşluğu bariyeri olarak biodentin (BD) ve mineral trioksit agregat (MTA)ın kullanımı sonrası yapay olarak taklit edilmiş olgunlaşmamış köke sahip dişlerin uzun süreli kırılma direncini karşılaştırmalı olarak incelemektir. Materyal Metot: 80 adet çekilmiş maksiller santral diş, herbiri 20 dişten oluşan 4 gruba ayrıldı. Pozitif kontrol grubundaki dişlere herhangi bir tedavi uygulanmadı. Kalan dişler apikal foramenden 1mm çıkılarak 6 Nolu Peeso Freze kadar genişletildi. Kök kanallarının irrigasyon ve dezenfeksiyonu Amerikan Endodontistler Birliği'nin önerdiği rejeneratif endodonti prosedürüne göre yapıldı. Kanalların koronal kısmı mine-sement birleşiminin yaklaşık 3 mm altına kadar MTA ya da Biodentin ile dolduruldu. Negatif kontrol grubundaki kanallar prepare edildiği halde boş bırakıldı. Koronal giriş kavitesi,, cam iyonomer ve bunu takiben kompozit rezin ile restore edildi. Dişler fosfat tamponlu salin çözeltisine kondu ve 3 ay boyunca saklandı. Daha sonra her örnek, üniversal test makinesi kullanılarak kırılma testine tabi tutuldu. Maksimum kırılma yükü kaydedildi ve veriler istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Pozitif kontrol grubu en yüksek kırılma direncine sahipti ve diğer deney gruplarından anlamlı olarak farklıydı (P 0.05). Sonuç: Rejeneratif endodontik tedavi gören enfekte pulpalı olgunlaşmamış dişlerde servikal kök kırılma direnci bakımından MTA ve Biodentin arasında önemli bir fark yoktur.
Özet (Çeviri)
Effect of Using Biodentine(BD) and Mineral Trioxide Aggregate (MTA) as a Pulp Space Barrier For Regenerative Endodontic Procedures on the Fracture Resistance of Simulated Teeth With İmmature Roots. Aim: The purpose of this study was to evaluate the long-term fracture resistance of simulated immature teeth filled with Biodentine (BD) and mineral trioxide aggregate (MTA) as pulp space barriers for regenerative endodontic procedures (REPs) Materials and Methods: Eighty extracted human maxillary anterior teeth were divided into four groups of 20 teeth each. Positive control teeth received no treatment. The remaining teeth were prepared until a size 6 Peeso (1.7 mm) could be passed 1 mm beyond the apex. The root canals were irrigated and disinfected according to AAE considerations for REPs. The canals were filled with either BD or MTA to approximately 3 mm below the CEJ. The negative control canals were left unfilled. The coronal access cavities were restored with glass ionomer followed by composite resin. The teeth were placed in phosphate-buffered saline solution and stored for 3 months. Each specimen was then subjected to fracture testing using a universal testing machine. The peak load to fracture and the fracture resistance were recorded, and the data were analysed statistically. Results: The positive control group had the highest fracture resistance and differed significantly (P0.05). Conclusions: Considering the risk of cervical root fracture for pulpless infected immature teeth treated with REPs, there was no difference between MTA and BD regarding the resistance to root fracture.