Sıçan siyatik sinir abrazyon modelinde epinöral uygulanan polisakkarit kanama durudurucu ile trombin bazlı kanama durudurucu matriksin epinöral fibrozis ve yapışıklık üzerine etkilerinin araştırılması
Evaluation of the effects of polisaccarite bleeding stopper and thrombin based hemostatic matri̇x on the epineural fibrosis and adhesion in rat sciatic nerve abrasion model
- Tez No: 474620
- Danışmanlar: UZMAN BURAK EREN, PROF. DR. FEYZA KARAGÖZ GÜZEY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Epinöral fibrozis, polisakkarit kanama durdurucu, sıçan, siyatik sinir, trombin bazlı kanama durdurucu, Epineural fibrosis, polysaccharide hemostatic, rat, sciatic nerve, thrombine based hemostatic matrix
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
AMAÇ: Periferik sinir cerrahisi sonrası cerrahi başarıyı etkileyen birçok faktör bulunur. Bunlardan biri de epinöral fibrozis oluşumudur. Ameliyat sırasında kullanılan bazı maddelerin fibrozis oluşumunu arttırdığı bilinmektedir. Bu çalışmada cerrahi operasyonlarda kanama durdurucu ajan olarak kullanılan ve belirgin bir sistemik etkisi olmadığı bilinen polisakkarit kanama durdurucu ile trombin bazlı kanama durdurucu matriksin sıçanlarda operasyon sonrası oluşan epinöral fibrozis ve yapışıklık üzerine etkileri incelendi. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmada 30 adet Sprague-Dawley cinsi erkek sıçan 3 gruba ayrıldı. Tüm gruplarda sağ siyatik sinir uylukta eksplore edildi ve plastik uçlu fırça yardımıyla epinöral abrazyon yapıldı. Birinci grupta (n:10) serum fizyolojik (SF) emdirilmiş pamuk 5 dakika süreyle sinir üzerinde bekletildi. ikinci grupta (n:10) polisakkarit toz kanama durdurucu ince bir tabaka halinde sinir ve çevre doku üzerine uygulandı ve üçüncü grupta (n:10) trombin bazlı kanama durdurucu ince bir tabaka halinde sinir ve çevreleyen doku etrafına uygulandı. Altı hafta sonra ratlar sakrifiye edildi ve siyatik sinirler ve çevre yumuşak doku en-blok çıkartılarak epinöral skar dokusu gelişimi açısından makroskopik ve histopatolojik değerlendirme yapıldı. Bu amaçla Makroskopik Değerlendirme Şeması ve Granülasyon dokusu, Fibrozis ve Adezyon değerlendirme şeması kullanıldı. BULGULAR: Makroskopik olarak değerlendirilen cilt kapanması, sinir ayrılabilirliği ve sinir yapışıklığı bakımından üç grup arasında anlamlı fark saptanmadı. Grup I'de skar formasyon indeksi ve granülasyon dokusu Grup II ve Grup III'den anlamlı olarak daha düşük bulundu (p˂0.05). Grup II ve Grup III arasında skar formasyon indeksi ve granülasyon dokusu açısından anlamlı farklılık bulunmadı. Grup III'te fibrozis derecesi belirgin olarak fazlaydı (p=0.008). Grup I ve grup II arasında fibrozis derecesi açısından anlamlı farklılık saptanmadı. Grup I, Grup II, Grup III'te fibroblast sayısı, yabancı cisim dev hücre sayısı, iltihabi hücre sayısı ve adezyon derecesi anlamlı farklılık göstermedi. SONUÇ: Trombin bazlı kanama durdurucunun fibrozisi belirgin olarak arttırdığı görüldü. Ayrıca her iki materyalin de epinöral belirgin granülasyon dokusu oluşmasına neden olduğu tespit edildi. Bu nedenle periferik sinir cerrahisi sırasında, kanama durdurucuların çok gerekli olmadığı durumlarda kullanılmamasının uygun olacağı düşünüldü.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVES: There are many factors affecting surgical success of postoperative peripheral nerve surgery. Epineural scar formation is one of them. It is known that some materials used during operation may increase development of epineural fibrosis. We aimed to investigate the effects of polisaccharide hemostatic agent and thrombin-based hemostatic matrix on perineural fibrosis and adhesion reducing the amount of bleeding in the surgical field on postoperative epineural fibrosis and adhesions after peripheral nerve surgery. MATERIALS AND METHODS: In the study 30 Sprague-Dawley male rats were introduced into one of the 3 groups. In all groups, the right sciatic nerve was explored in the thigh and epineural abrasion was performed with the help of a plastic-tipped brush. In the first group (n = 10), serum physiologic soaked pad was applied on the nerve for 5 minutes. In the second group (n = 10), polysaccharide powder hemostatic applied on the nerve in a thin layer and in the third group (n = 10), thrombin based hemostatic matrix was applied in a thin layer around the nerve. After 6 weeks, the subjects were sacrificed and sciatic nerves and perineural soft tissues were en bloc removed, and evaluated macroscopically and histopathologically for degree of perineural scar formation. The Macroscopic Evaluation Scheme and The Granulation Tissue, Fibrosis and Adhesion Evaluation Scheme were used for grading of the scar tissue and adhesion. RESULTS: There was no significant difference between the groups in terms of skin closure, muscle and fascia closure, nerve segregation and nerve adhesions macroscopically. In Group I, scar formation index and granulation texture were found to be lower according to be in Groups II and III (p˂0.05). There was not a significant difference for scar formation index and granulation between Groups II and III (p˃0.05). The degree of fibrosis was statistically higher in the Group III than to be in the other two groups (p˂0.05). There was no significant difference for fibrosis grade between Groups I and II (p˃0.05). The number of fibroblasts, foreign body giant cells, number of inflammatory cells and adhesion grade were not significantly different between Groups I, II and III (p˃0.05). CONCLUSION: It was seen that polysaccharide hemostatic thrombin based hemostatic matrix caused to increase development of perineural granulation tissue. Therefore, it was thought that blooding stoppers must not be used in the peripheral nerve surgery if they are not really required.