Bir elektrik dağıtım firmasında elektromanyetik alan ölçümü ve çalışanlar üzerindeki olası etkilerinin istatistiksel olarak değerlendirilmesi
The statistical evaluation of the electromagnetic field measurement and its potential impact on empleyees in an electrical distribution company
- Tez No: 475105
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: EMA (Elektromanyetik alan), 50 Hz, İş sağlığı ve güvenliği, EMF (Electromagnetic field), 50 Hz, Occupational health and safety
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Teknolojinin gelişimi ve nüfusun hızla çoğalması ile birlikte, yaşamın her alanında kullanımı artan elektrik enerjisinin olası zararlı etkileri olup olmadığı bir merak konusudur. Elektrik enerjisinin iletilmesi ve kullanımı sırasında çevreyi ve insanları etkileyebilecek elektromanyetik alanlar meydana gelmektedir. Günümüzde ise elektromanyetik alanların hücre ve doku sistemleri üzerindeki biyolojik etkileri incelemek üzere pek çok çalışma yapılmaktadır. 50-60 Hz'de kuvvetli alanlar içerisinde uzunca bir süre yaşamak zorunda olan insan, hayvan ve bitkilerdeki olası fizyolojik ve biyolojik etkileri belirlemek amacı ile hem deneysel hem de epidemiyolojik çalışmalar yapılmaktadır. Bu tez 50 Hz elektromanyetik alana maruz kalmanın canlılara etkisi yönünden kaygıları ve belirsizlikleri anlamada bilimsel bir katkı sağlayabilecek bilgiler içermeyi amaçlamaktadır. Çalışmayı bir elektrik dağıtım firmasında çalışan erkek işçilerin trafo kaynaklı elektromanyetik etkiye maruz kalması ve elektromanyetik alanın oluşturduğu olası sağlık etkilerinin belirlenmesi oluşturmaktadır. Bunun için, trafolara maruz kalan 60 kişilik bir maruziyet grubu ve aynı kurumda çalışan ancak trafolara maruz kalmayan 20 kişilik bir kontrol grubu seçilmiştir. Araştırma anketi ise; hem maruziyet, hem de kontrol grubuna uygulanmıştır. Ayrıca trafo civarında EMA seviyelerinin ölçüm yoluyla belirlenerek ulusal ve uluslararası sınır değerlere göre uygunluğunun değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Son zamanlarda artan çalışmalar neticesinde enerji hatları çevresinde bulunan halk ve çocuklarda leukemia (kan kanseri) olma riski görülmüştür. Bu nedenle şalt tesisleri işletmecilerinin, özellikle yeni projelendirmesi yapılacak olan tesislerin mutlaka güvenilirlik konusunu ana amaç edinerek işletmeleri kurması ve yenilemesi gerekmektedir. Yapılması planlanan tesisler için elektromanyetik alan sınır değerlerini içerisinde barındıran düzenlemeler yapılmalıdır. Bu konuyla ilgili olarak ilerleyen yıllarda önemli çalışma sonuçları elde etmek hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
It is an issue of concern whether electric power that its usage has been increasing in each field of life has got or not any possible harmful effects with the development in technology and rapid growth in population. Electromagnetic fields which would affect on environment and people occur during the conduction of electric power and its usage. Today, several studies have been done in order to review electromagnetic fields' biological effects on cell and tissue systems. Both of experimental and epidemiological studies have been done in the purpose of determining possible physiological effects on people, animal and plants that they have to live in power fields at 50-60Hz for a long time. This thesis aims to include information to contribute scientifically to understand anxieties and uncertainties in terms of the effect of exposure to 50 Hz electromagnetic field on living creatures. The study consists of the male employees' exposure to transformer-sourced electromagnetic effect that they work in an electricity distribution company and the determining possible health effects that electromagnetic field creates them. So an exposure group with 60 persons that they were exposed to transformer and a control group with 20 persons that they were not exposed to transformer were chosen. The research survey was applied to nothing of exposure and control group. Moreover, it was aimed to evaluate the consistency belonging to level of EMF by national and international limit values as they were determined by the measurement. In recent times, the risk to be leukemia in people and children around energy lines was seen as a result of growing studies. Thus, it is necessary that managers of switching stations establish and renew businesses definitely by taking the matter of reliability as a main goal for stations which their new planning will be especially done. Regulations which include limit values of electromagnetic fields should be done for facilities that they are planned to be done. It is aimed on this issue to obtain significant study results in next years.