Bakır, çinko, kadmiyum, krom ve gümüşün balık (Oreochromis niloticus) serum ve karaciğerindeki in vivo etkilerinin biyokimyasal parametreler kullanılarak belirlenmesi
Determination of in vivo effects of copper, zinc, cadmium, chromium and silver using biochemical parameters in the liver and serum of fish Oreochromis niloticus
- Tez No: 475121
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA CANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Metal, Oreochromis niloticus, İyon, Enzim, Biyokimya, Metal, Oreochromis niloticus, Ion, Enzyme, Biochemistry
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Tatlısu balığı Oreochromis niloticus farklı sürelerle (0, 5, 10, 20, 30 gün) 0.05 μ/ml derişimlerindeki Cu, Cd, Cr, Ag and Zn etkisine ayrı ayrı bırakılmıştır. Her bir süre sonunda, serumda glikoz, kolesterol, trigliserid, üre, total protein, ALT, AST, ALP, Na+, K+, Ca++ ve Cl-, karaciğerde ise ALT, AST, total protein, total metal ve sülfidril grubu analizleri yapılmıştır. Ag hariç hiçbir metal 30 günlük sürede letal etki göstermemiştir. Ag etkisinde kalan balıkların tamamı 16. gün sonunda ölmüştür. Serumda ALP, ALT ve AST aktiviteleri genellikle Cu ve Cd tarafından etkilenirken, diğer metaller anlamlı bir etki yapmamıştır. Serumda, glikoz değeri Cu, Cd, ve Ag tarafından, protein ve trigliserid değerleri Cu ve Ag tarafından, üre değeri Zn hariç bütün metaller tarafından, kolesterol değeri ise bütün metaller tarafından anlamlı bir şekilde değiştirilmiştir. Ca++ değeri, Cu tarafından Cl- değeri Ag tarafından, K+ değeri Cu ve Cd tarafından, Na+ değeri de Ag ve Cu tarafından anlamlı bir şekilde değiştirilmiştir. Karaciğer AST değerleri bütün metaller tarafından, ALT değeri de Cd hariç bütün metaller tarafından değiştirilmiştir. Protein değeri sadece Zn tarafından, sülfidril grub değeride Cr hariç bütün metaller tarafından anlamlı bir şekilde değiştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Freshwater fish Oreochromis niloticus were individually exposed to 0.5 μg/ml concentration of Cu, Cd, Cr, Ag and Zn in different period of time (0, 5, 10, 20, 30 days). After each period, analyses of glucose, cholesterol, trigliserid, urea, total protein and metal levels, ALT, AST, ALP activities and Na+, K+, Ca++ vand Clconcentrations were done. Except Ag, none of the metals killed fish within 30 days. Silver killed all fish within 16 days. Activies of ALP, ALT and AST affected by Cu and Cd while the other metals did not cause significant variations in the activities of the enzymes. There were significant alterations in serum values of glucose by Cu, Cd and Ag, protein and trigliserid by Cu and Ag, urea by all metals except Zn and cholesterol by all the metals. Similarly, there were significant alterations in serum values of Ca++ by Cu, Cl- by Ag, K+ by Cu and Cd and Na+ by Ag and Cu. There were also significant alterations in Liver values of ALT by all metals except Cd and, AST by all the metals. Protein levels were only altered by Zn, while sulfydryl group values were changed by the all metals except Cr.