Foid içerikli kayaçlardan seramik hammaddesi kazanımının araştırılması
Investigation on recovery of ceramic raw material from foid-bearing rocks
- Tez No: 475181
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAVAŞ ÖZÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Foid monzosiyenit profir, doğal taş işleme tesisi pasası, flotasyon, manyetik ayırma, seramik hammaddesi kazanımı, Foid monzosyenite porphyry, waste of natural stone processing plant, flotation, magnetic separation, recovery of ceramic raw materi
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu tez kapsamında yapısında albit, sanidin, ortoklaz, feldspatoid, nefelin vb. alkali (Na2O+K2O) içerikli mineraller bulunduran foid içerikli kayaç işleme tesisi pasalarından manyetik ayırma, flotasyonla zenginleştirme ve her iki yöntemin birlikte uygulanması ile yüksek alkali içerikli seramik hammaddesi kazanımı amaçlanmıştır. Bu bağlamda Isparta/Direkli yöresinden temin edilen foid içerikli (foid monzosiyenit porfir) kayaçın serbestleşme boyutu dikkate alınarak (-0.106+0.038 mm) gerçekleştirilen boyutküçültme işlemleri sonrasındauygulanan kuru manyetik ayırma işlemlerinde %85'lik bir Fe2O3+TiO2 uzaklaştırma verimi ve yaklaşık %0.95 Fe2O3+TiO2tenörlükonsantre elde edilirken, yaş manyetik ayırmaişlemlerinde ise yaklaşık %70 Fe2O3+TiO2uzaklaştırma verimi ile %1.2Fe2O3+TiO2 tenörlü konsantre elde edilmiştir. Flotasyonla zenginleştirme işlemlerinde ise konsantre kazanım verimi ve elde edilen konsantrenin % Fe2O3+TiO2tenörü ortam pH değerine ve toplayıcı miktarına bağlıolarak değişirken, en düşük % Fe2O3+TiO2tenörlü konsantre (%1.65) 2000g/toplayıcı varlığında pH 9.75-10.25 aralığında elde edilmiştir. Flotasyonla zenginleştirme sonrası elde edilen konsantreye uygulanan kuru manyetikayırma işlemleri ile artan toplayıcı miktarına bağlı olarak %1.05 ile % 0.90Fe2O3+TiO2tenörlü konsantreler elde edilmiştir. Flotasyon sonrası yaş manyetik ayırma işlemlerinde ise konsantre kazanma verimi artarken(%80), daha yüksek %Fe2O3+TiO2(%1.1) tenöre sahip konsantre kazanımı sağlanmıştır. Manyetik ayırma işlemleri sonrasında uygulanan flotasyonla zenginleştirme işlemlerinde ise elde edilen konsantrenin%Fe2O3+TiO2içeriğinin toplayıcı miktarı, pülp yoğunluğu ve kıvamlandırma süresinebağlı olarak değişiklik gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it was aimed to acquire a high alkali ceramic raw material from the waste of the processing plant offoid-bearing rock which includes alkali-containing (Na2O+K2O) minerals likealbite, sanidin, orthoclase, feldspathoid, nephelineetc. by magnetic separation, flotation and combination of these two methods. In this respect, after the comminution operations regarding the liberation size (-0.106+0.038 mm) of foid-bearing rock (foidmonzosyenite porphyry) obtained from Isparta/Direkli region was subjected to dry and wet magnetic separation. A concentrate having 0.95% Fe2O3 + TiO2 grade was obtained with an Fe2O3 + TiO2 removal efficiency of 85% in dry magnetic separation processes while a concentrate having 1.2% Fe2O3 + TiO2 grade was obtained in wet magnetic separation processes with 70% Fe2O3 + TiO2 removal efficiency. In the flotation stage, the efficiency of the processes and the Fe2O3+TiO2% grade of concentrate varied depending on pH and the collector amount. The concentrate having the lowest Fe2O3 + TiO2% grade (1.65%) was obtained in the presence of 2000 g/t collector in the pH range of 9.75-10.25.The dry magnetic separation processes applied to the concentrate of the flotation processes yielded concentrates having 1.05% to 0.90% Fe2O3+TiO2 grades depending on the increasing collector amount. In the case of wet magnetic separation operations conducted on the concentrate of flotation processes, the recovery of the concentrate increased (80%) leading concentrates having higher Fe2O3+TiO2 content (1.1%). It has also been determined that the Fe2O3+TiO2content of the concentrate obtained by the floatation process applied after the magnetic separation processes varied depending on the amount of collector, the pulp density and the conditioning time.