Karakuyu gölü çevresinin yerleşme coğrafyası (köy - köyaltı yerleşmeleri ve meskenler)
Karakuyu lake and the geography of its environment (village-sub-village settlements and woons)
  1. Tez No: 475299
  2. Yazar: BERNA ÖZOĞUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Afyonkarahisar, Dinar, Karakuyu Gölü, Yerleşme, Sulak Alan, Afyonkarahisar, Dinar, Karakuyu Lake, Settlement, Wetland
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Araştırma sahasını oluşturan Karakuyu gölü ve çevresindeki yerleşmeler, Akdeniz Bölgesi'nin Antalya Bölümü kuzeyinde yer alır. İdari açıdan Afyonkarahisar ili Dinar ilçesi yönetim sınırları içindedir ve bu yerleşim merkezinin kuş uçuşu 6 km doğusundadır. Araştırma sahasında Karakuyu sulak alanını çevreleyen, Dinar ilçesine bağlı 5 köy ile Isparta ilinin Keçiborlu ilçesine bağlı 1 köy yer almaktadır. Bu yerleşmelerde hâkim ekonomik faaliyet tarım ve hayvancılıktır. Ağırlıklı olarak buğday, arpa ve şeker pancarı yetiştirilmektedir. Bu çalışmada araştırma alanında yer alan meskenlerin şekil ve planları üzerinde doğal ve beşeri faktörler, ekonomik faaliyetler, kültürel unsurlar gibi faktörler incelenerek yerleşmenin başlıca özellikleri ele alınmıştır. Koruma statüsü kazanan sulak alanlar ile yerleşmeler arasındaki ilişkilerin ortaya konulmaya çalışıldığı bu çalışma nitel araştırma metotları ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama, kamu kurumları istatistikleri ve görüşme formları yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Literatür taraması ve muhtelif ölçekli topoğrafya haritaları ile bilimsel raporlar yazılı kaynaklar olarak kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda sulak alan ile yerleşmelerin dağılışı, kuruluşu, gelişimi ve meskenlerinin yapı şekli ile tarzı arasında güçlü bağlantılar olduğu ortaya konulmuştur. Ekonomik açıdan sulak alan koruma statüleri nedeniyle yerleşmelerin olumsuz etkilendiği, göl ekosisteminin bir parçası olan insan unsurunun adeta sistem dışına atıldığı gözlenmiştir. Koruma kullanma dengesinin gözetilmeyişi sorunu yöre sakinlerince de önemle vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Karakuyu lake and the settlements of its environment constituting the area of the research is located in the north of Antalya Deparmant of the Mediterrenean Region. It is located within the borders of Dinar District of Afyonkarahisar Province in administrative terms and the bird flight of this settlement is 6 km. east. Five villages located in Dinar District and a village located in Keçiborlu District of Isparta Province which surround the wetland of Karakuyu lake part in the field of the research. The economic activity common in these settlements are agriculture and animal husbondry. Wheat, barley and sugar beet are grown mostly. In this study, the main features of these settlements are addressed by examining the natural and human factors, economic factors and witural elements on shapes and plans of the woons in the research field. This study tried to explain the relationship between the wetlands and settlements gaining protection status was carried out with qualitative research methods. This study was conducted by means of data collection, public instutions statistics and interview forms. Literature scanning and various scale topography maps and scientific reports were used as written sources. As a result of the study, it was reveoled that the distribution of wetland and settlement is strongly related to the form and style of its establishment, development and dwelling it was observed that the settlement is adversely affected due to wetland conservation statues in economic terms and that the human element which is a part of the lake ecosystem was put out of the system. The problem of ignoring the conservation use balance was also emphasized strongly by local residents.