Ableism in Turkey through the eyes of families with disabled children
Sakat çocuğu olan ailelerin gözünden Türkiye'deki sağlamcılık
  1. Tez No: 475402
  2. Yazar: BURCU AYAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ITIR ERHART
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: sakatlık, çocuk, aile, sağlamcılık, değer, disability, child, family, ableism, value
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürel İncelemeler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu tez, Türkiye'deki sakat çocuğu olan ailelerin sakatlık deneyimine odaklanır. Sağlamcılık, sakat kişileri ve ailelerinin hayatını doğrudan etkiler. Bu sebeple çalışmada ayrıca, sakat çocuğu olan ailelerin sağlamcı bir toplumu nasıl deneyimlediği araştırılmıştır. Sakatlığa dair teorik çerçeve literatürdeki sakatlık çalışmaları/ teorileri ve Türkiye'deki sakatlık politikalarının değişimi üzerine kurulur. Sakatlık çalışmalarındaki/ politikalarındaki değişimi izlemek, sakat çocuğa sahip ailelerin çocuklarını yetiştirme deneyimlerini anlamaya imkan sağlayacak bir alt yapı sağlar. Tezin teorik çerçevesinin diğer tarafında ise“ideal çekirdek aile”ve bu aileye ilişkin değerler söylemi üzerinden çocuğa biçilen işlev vardır. Çalışmada, Çiğdem Kağıtçıbaşı'nın“Çocuğun Değeri”araştırmasının bulguları yoluyla sakat çocuğa sahip olma deneyimi tartışılır. Çalışma, çocuklarının zihinsel veya bedensel sakatlığı olan yedi anne ve bir babanın anlatılarının aktarıldığı bir saha araştırması içerir. Bu saha araştırmasındaki görüşmeler yarı-yapılandırılmış biçimde, açık uçlu sorular ve derinlemesine mülakatlar aracılığıyla ilerlemiştir. Ailelere sorulan sorular aracılığıyla araştırılmak istenen esas nokta, ailelerin çocukları ilk doğduğunda hissettikleriyle çocuklarının büyüme sürecinde hissettikleri arasında bir fark olup olmadığıdır. Çalışmanın hipotezi, bu farkın tanınma ve temas yoluyla kamusal alanda bir arada kalabilmeye dair bir imkan üretebileceğidir.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on how families with disabled children experience disability in Turkey. Ableism directly affects the experience of disabled people and their families. Therefore, in this study, it is also examined how families of disabled children experience ableist society. Theoretical framework of disability is established on disability studies/ theories in the literature and changes in disability policies in Turkey. Tracing the disability studies/ policies provides a background to understand the experiences of families with disabled children in the process of raising their children. The concept of“ideal nuclear family”and the function of the child determined by the values which are related to this family concept constitute the second part of theoretical framework of this thesis. In the study, it is discussed the experiences of having a child with disabilities in reference to the findings of the research“Value of Children”by Çiğdem Kağıtçıbaşı. The study includes a field research that conveys the narratives of seven mothers and one father, whom their children are intellectually or physically disabled. In this field research, the in-depth interviews proceeded in a semi-structured way through open-ended questions. The essential point that was investigated through the questions directed to the parents was whether there is a difference between what the parents felt/thought when their children were born and how they felt during the process of their children's growth. The fundamental hypothesis of the thesis is that this“difference”can create the possibilities of living together in public space through the recognition and contact.