Yazılı basının gündem belirleme işlevi bağlamında 2014 Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası süreci
2014 Presidential campagn prrocess in the context of print media's agenda setting function
  1. Tez No: 475502
  2. Yazar: ABDÜLKADİR YALÇINTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM DANACI YÜCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Journalism, Political Science, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Press, public, presidential election, agenda, news, agenda setting theory, content analysis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmanın amacı, 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimleri siyasi kampanya döneminde, yazılı basında bu seçimlerle ilgili çıkan haberlerden hareketle (medya gündemi) kamuoyu gündeminin nasıl oluştuğuna ilişkin çıkarımlarda bulunmaktır. Bu amaç çerçevesinde gündem belirleme kuramından faydalanarak demokratik sistem içinde genelde medyanın, özelde günlük gazetelerin gündem belirlemedeki rolü anlaşılmaya çalışılmıştır. Bu doğrultuda örneklem olarak seçilen yedi gazetenin (Bunun için her yedi gazetenin) seçimden önceki bir aylık süreyle baş sayfalarında adaylar hakkında yaptıkları haberler ve bu haberlere eşlik eden görseller içerik analizi yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Farklı siyasi aidiyetleri ve dolayısıyla yayın çizgileri bulunan günlük yedi gazeteden hareketle, medyanın cumhurbaşkanı adaylarına ilişkin taraflı/tarafsız yayın tercihleri ve kamuoyunu oluşturma ve yönlendirme durumları araştırılmıştır. Çalışmanın sonucunda farklı siyasi görüşleri temsil eden gazetelerin, kampanya sürecinde adayların medya içeriklerinde adil temsillerini dikkate almadıkları ve sundukları haber çerçeveleriyle nesnel gazetecilik ilkeleri doğrultusunda yayın yapmadıkları gözlemlenmiştir. Dolayısıyla kamuoyunun serbestçe oluşumuna katkıda bulunmak yerine seçim sürecinde taraflı davranarak kamuoyunu yönlendirme amaçlı yayın yaptıkları tespit edilmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Basın, kamuoyu, cumhurbaşkanlığı seçimi, gündem, haber, gündem belirleme teorisi, içerik analizi.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to make inference about how public agenda is formed through news about these elections on print press (media agenda) at the political campaign term of 2014 presidential election. For this purpose, it was tried to understand the role of media in general and role of daily newspapers in specific on the agenda setting, in the scope of democratic system by using agenda setting theory. Therefore, news about the candidates before the elections on the front pages of every seven newspapers for a month and images that were used on the news were examined by using content analysis method. In these seven different newspapers sample, that have different political affiliations and therefore different broadcast stance, broadcast preferences of newspapers about objective and biased news related with president candidates; and cases of creating and routing public opinion were investigated. As a result of the study, it was confirmed that newspapers presenting different political opinions, disregarded media contents of candidates' fair representations during the political campaign terms by commenting on the news upon their political opinions and broadcast to manipulate the public opinion by acting bias in the election process instead of contributing the free formation of public opinion in the light of liberal press theory principles through unbiased and objective news.