En'am ve Bakara sureleri özelinde Kur'an'da Mekkî-Medenî bütünlüğü
Maccan and Madinan integrity in the Qur'an specific to chapter al-Baqara and al-An'am
  1. Tez No: 475541
  2. Yazar: MUSTAFA SAİT KAPLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RECEP DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Bütünlük, En'am, Bakara, Sure, Integrity, al-Baqara, al-An'am, Chapter
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Kur'ân-ı Kerîm'in ortak mesaj içeren ayetleri belirli bir konu başlığı altında yer almaz. Bilakis bu ayetler, farklı yerlerde birbirinden uzak şekilde bulunur. Dolayısıyla Kur'ân'ı doğru bir şekilde anlama dağınık halde bulunan bu ayetleri bütüncül bir şekilde incelemeye bağlıdır. İşte biz bunu başarma adına geliş zamanları farklı olan ancak ortak mesaj içeren ayetleri inceledik. Bir yüksek lisans çalışmasının sınırlarını korumak adına En'am ve Bakara sureleri özelinde çalıştık. Çalışmamızın sonunda ulaştığımız sonuç iman, ibadet ve muamelat alanlarında Mekke ve Medine'de gelen ayetler zaman, mekan ve muhataplar değişmesine rağmen bütünlük oluşturmaktadır. Bu ayetleri kesin çizgilerle birbirinden ayırmak mümkün görünmemektedir.
Özet (Çeviri)
Verses of the Qur'an which are containing common massage don't take part under a certain subject in the Qur'an. Rather than the verses of the Qur'an, take different place in the Qur'an. Therefore, to understand the Qur'an in a correct way depends on analysis these verses which are spread in the Qur'an a holistic way. In this study we examined verses which are contain common massage but with different time. To protect scope of master thesis we studied on chapter al-Baqara and al-An'am in the Qur'an. End of the study we reached there is integrity between verses which are belong to time of Macca and Madina, despite the change of time, place and addressees in areas of faith, worship and treatment. It does not seem possible to separate these verses from each other with certain lines.