Kastamonu ve çevresi Türk halk işlemelerinin renk, desen ve kompozisyon açısından incelenmesi
Researching the Turkish folk handwork art in terms of colour, pattern and composition in Kastamonu and its surroundings
- Tez No: 475553
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP GÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Sanat Tarihi, Crafts, Art History
- Anahtar Kelimeler: El sanatları 1, İşleme 2, Türk işleme sanatı 3, Kastamonu'da işleme sanatı 4, Kastamonu 5, handcrafts 1, ornamentation 2, Turkish Ornamentation Art 3, ornamentation art in Kastamonu 4, Kastamonu 5
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk-İslam Sanatları Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 243
Özet
İlkçağlardan günümüze, insanoğlu dış etkilerden ve iklimlerin olumsuzluklarından korunmak amacıyla yaptığı ürünleri bezeyerek güzelleştirmeyi ihmal etmemiş, bu durum el sanatlarının ortaya çıkmasına neden olmuştur. El sanatlarının konusuna giren işlemenin pek çok tanımı olmakla birlikte, bir bez ya da kumaş üzerine, koton, ipek veya sırma gibi malzemelerle, çeşitli teknikler kullanılarak, düz ya da kabartılı olarak yapılan tezyinat olarak tanımlanabilmektedir. İşleme sanatının tarihine bakıldığında, Türkler' de işleme sanatının çok köklü bir geçmişe sahip olduğu bilinmektedir. Türk halklarının yaşadıkları muhtelif coğrafyalarda işleme konuları ve kullanılan teknikler yüzyıllar içerisinde değişmiş olmasına rağmen günümüze kadar varlıklarını devam ettirmişlerdir. Türk insanı sosyal hayatında, giyim-kuşamında, gelenek ve örflerinin devamını sağlayan törenlerde kullandıkları malzemelerinde işlemeli örneklere rastlamak mümkündür. Kültürel birikimin bir sonucu olarak ortaya çıkan bu eserler, geçmiş ile gelecek arasında köprü vazifesi yapmaktadır. Türk işleme sanatının gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için işleme sanatının geçmişinin bilinmesi bir gerekliliktir. Bu araştırmayla, Kastamonu ve çevresi Türk Halk İşlemelerindeki bezemelerin renk, motif ve kompozisyon özellikleri açısından değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
From ancient time up to the present time, human being with the aim of being protected from external effects and negativity of climates didn't neglect decorating and this gave rise to arising handcrafts. As well as handiwork in handcrafts has so many definitions, we can define handiwork as ornamentation which is alone smooth or embossed needle, cotton or silver thread on a cloth by using various techniques. When evaluated historical development of handiwork art, we notice that Turks has rooted background. Although the themes and handled techniques in different Turkish geography have changed for the centuries, it continued up to the present time. In Turks social life, It is possible to meet embroidered samples in dressing and ceremonies that they continue their tradition and custom. Embroidered Works that are the upshot of cultural accumulation are the bridge between the past and the future. For transfering the Turkish Handiwork Art to the future generation, it is supposed to know its past well. In this research, It is aimed the evaluation of the pattern, design and composition features of ornamentation on Turkish Folk Handworks in Kastamonu and its surroundings.