Türk Dünyası'na adanmış bir ömür: Gazeteci Kemal Çapraz'ın hayatı ve fikirleri (1964-2008)
A life dedicated to Turkish World; life and ideas of journalist Kemal Çapraz (1964-2008)
- Tez No: 583822
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULVAHAP KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Gazetecilik, Tarih, Biography, Journalism, History
- Anahtar Kelimeler: Kemal Çapraz, Kırım Türkleri, Türkiye Gazetesi, Sovyetler Birliği, Kırım Türklerinin Sürgünü, Kırım Türklerinin Vatana Dönüş Mücadelesi, Türk Dünyası, Türk Toplulukları, Doğu Türkistan, İsa Yusuf Alptekin, Ufuk Ötesi Gazetesi
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Kastamonu'nun Araç ilçesine bağlı Pelitören Köyü'nde dünyaya gelen gazeteci ve araştırmacı yazar Kemal Çapraz yazılarında Türk Dünyasını özellikle de Kırım Türklerini konu almıştır. Kırım'a ve Kırım Türklerinin yaşadıklarına karşı özel bir hassasiyet gösteren Çapraz, mesaisinin büyük çoğunluğunu bu halkın maruz kaldığı baskı ve zulmü Türkiye'de duyurmaya çalıştığını görmek mümkündür. Bu sebeple Kırım Türklerinin vatanlarına geri dönüş mücadelesini yakından takip edip mercek altına alır. Kendine has ve duygusal bir anlatım dili olan Çapraz'ın yazılarında bahsi geçen Türk topraklarına yapmış olduğu seyahatler vesilesiyle bizzat tanık olduğu olaylar geniş yer tutar. Yedi Türk cumhuriyeti ve bağımsızlık mücadelesi veren 30'a yakın Türk topluluğunu gezen Çapraz, çevresi tarafından Türk Dünyasının“Evliya Çelebi”si olarak tanınır. Ayrıca bu vesileyle önemli Türk liderleri ile tanışma olanağı bulur ve onlarla yakın ilişkiler kurar. Bu çalışmada gazeteci ve araştırmacı Kemal Çapraz'ın hayatı, gazeteciliği, çeşitli gazetelerde yayımlamış olduğu haber ve yazıları, Kırım Türkleri ve Kırım Türkleri ile ilgili yayımlamış olduğu haberler incelenmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Journalist and researcher writer Kemal Çapraz, who was born in Pelitören village of Araç district of Kastamonu, focused on Turkish World and especially Crimean Turks in his works. It is possible to see that Çapraz, who paid special attention to Crimea and the life experiences of Crimean Turks, spent most of his effort and time to announce to Turkey the oppressions and atrocities these people were subject to. Therefore, he followed their struggle to get back to their homeland closely. The incidents he witnessed during the visits he made to Turkish lands had a wide coverage in his works and he put them down on paper in his unique and sensitive wording. Çapraz, who travelled around seven Turkic republics and nearly 30 Turkic groups, was known as“Evliya Çelebi”of Turkish World. Moreover, he found opportunities to meet and build close relationship with prominent Turkic leaders during these visits. In this work, Kemal Çapraz's personal life, his journalism, his works published on various newspapers, Crimean Turks and his reports on Crimean Turks will be examined. KEYWORDS: Kemal Çapraz, Crimean Turks, Türkiye Newspaper, Soviet Union, Exile of Crimean Turks, Crimean Turks' Struggle to Get Back to Their Homeland, Turkish World, Turkic Groups, Eastern Turkestan, İsa Yusuf Alptekin, Ufuk Ötesi Newspaper.