Sinoplu Safâyî'nin Fetihnâme-i İnebahtı ve Moton adlı eseri (Transkripsiyonlu metin)
Sinoplu Safayi's work which named Fetihname-i İnebahtı ve Moton (Transcriptioned text)
- Tez No: 475580
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Fetihnâmeler, Sinoplu Safâyî, İnebahtı ve Moton'un fethi, Fetihnames, Sinoplu Safayi, The conquest of Inebahtı and Moton
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 342
Özet
Fetihnâmeler, bir yerin fethedilişi hakkında bilgi veren edebî eserlerdir. Fetihlerle ilgili ayrıntılara yer vermeleri bakımından edebî olduğu kadar tarihî ve coğrafî önem de taşımaktadırlar. Bu türün bir örneği olan Fetihnâme-i İnebahtı ve Moton, İkinci Bâyezîd dönemi şairlerinden Sinoplu Safâyî'nin mesnevî tarzında kaleme aldığı eseridir. Şair, İkinci Bâyezîd döneminde yaşanan İnebahtı ve Moton savaşlarına bizzat katılmış ve müşâhedelerini aktarmıştır. Fetihlerle ilgili ayrıntıların, savaşları yaşayan bir şair tarafından aktarılması eseri önemli kılmaktadır. Bu çalışmada Sinoplu Safâyî'nin hayatı, eserleri, edebî kişiliği ve özellikle bahsedilen fetihnâmesi hakkında bilgi yer almaktadır. Çalışmamızın ilk aşamasında müellifin hayatı hakkında bilgi verilmiş, sonrasında edebî kişiliği ve eserleri üzerinde durulmuştur. Çalışmamızın konusunu oluşturan Fetihnâme-i İnebahtı ve Moton'un anlatıldığı bölümde eserin içeriği hakkında genel bir değerlendirme yapılmış, sonraki bölümde imlâ özellikleri ele alınmıştır. Tezin en önemli bölümünde Arap asıllı Türk alfabesiyle yazılı olan metnin Latin asıllı Türk alfabesiyle transkripsiyonu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Fetihnames are literary works which give information about the conquest of a place. Fetihnames are significant in terms of historical, geographical and literary value. One such example is Fetihname-i İnebahtı and Moton, which took place in the Second Bayezid period, the work of Sinoplu Safayi written in the so called mesnevi style. The author of this work, who lived during the Second Bayezid period, personally witnessed this event and brought his impressions to paper. The fact that the details about the conquest are transferred by someone who has witnessed the war gives the work more value. This study deals with the life of Sinoplu Safayi, his works and his literary personality. The first instance of this thesis deals with the life of the author and continues with his works and him being a literary personality. After a summary of the given poem, there is a closely look giving on its grammatical features in the next chapter. The most important part of this thesis is the transcription from Arabic origin Turkish letters to Latin origin Turkish letters.