Sofistlerden Sinoplu Diogenes'e: Doğa ve yasa
From the Sophists to Diogenes of Sinope: Nature and law
  1. Tez No: 868336
  2. Yazar: BEYZA KAHVECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE NUR ERKIZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Doğa (phusis), Yasa (nomos), İnsan, Toplum, Nature (phusis), Law (nomos), Human, Society
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu tez çalışması iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde öncelikle doğa- yasa kavramları etimolojik olarak aktarılmaya çalışılmıştır. Birinci bölümün ikinci kısmında ise Sofistlerin felsefe tarihi içerisindeki önemi vurgulanarak Sofistlerin düşünceleri doğa yasa ayrımı çerçevesinde aktarılmıştır. Bölümün devamı olarak Sokrates'in yaşama pratiği hakkındaki düşüncelerine değinilmiş ve kısaca Sokratesçi okulların tanıtımı yapılmıştır. Sofistlerin doğa-yasa ayrımından yola çıkarak Sinoplu Diogenes'in doğa-yasa ayrımıyla yaşama biçimine bakış açısı ve kinik okulu çerçevesinde felsefe anlayışı aktarılmıştır. Sofistlerin ve Kyniklerin yaşadığı çağın doğa (phusis) ve yasa (nomos) anlayışları analiz edilmeye çalışılmıştır. Tez çalışmasının ikinci bölümünde ise Sinoplu Diogenes'in doğa (phusis) ve yasa (nomos) anlayışı çerçevesinde, insana bakışı, doğa-nomos ayrımının Sinoplu Diogenes'in yaşama biçimi ve düşüncelerindeki etkisi ve iyi yaşamın neliği üzerine Diogenes'in düşünceleri yorumlanarak aktarılmaya çalışılmıştır. Tez çalışmasının amacı felsefe tarihi içerisinde Sofistlerin Doğa- yasa ayrımı tartışmalarını Sinoplu Diogenes 'in yaşama biçimi ve felsefi görüşleri çerçevesinde öneminin yeniden vurgulanmasıdır.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of two parts. In the first chapter, primarily, the concepts of nature and law are tried to be introduced etymologically. In the second part of the first chapter, the importance of the sophists in the history of philosophy is emphasized and their ideas are presented within the framework of the distinction between nature and law. As a continuation of the chapter, Socrates' thoughts on the practice of life are mentioned and Socratic schools are briefly introduced. Based on the nature-law distinction of the Sophists, Diogenes of Sinope's perspective on the way of life within the nature-law distinction and his understanding of philosophy through the framework of the Cynic school are conveyed. The understanding of nature (phusis) and law (nomos) of the age in which the Sophists and Kynics lived is attempted to be analyzed. In the second part of the thesis, Diogenes of Sinope's view of human beings within the framework of his understanding of nature (phusis) and law (nomos), the impact of the phusis-nomos distinction on Diogenes of Sinope's way of life and thoughts, and Diogenes' ideas on the nature of the good life are interpreted and tried to be presented. The aim of this thesis is to re-emphasize the importance of the Sophists' discussions on the distinction between nature and law in the history of philosophy within the framework of Diogenes of Sinope's way of life and philosophical views.