Kentleşme sürecinde dinî hayat (Başakşehir örneği)
Religious life over the course of urbanization process (Başakşehir example)
- Tez No: 475587
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM EREN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kent, kentleşme, din, dinî hayat, Urban area, urbanization, religion, religious life
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 384
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, kentleşme süreci ile dinî hayat arasındaki ilişkiyi incelemektir. Toplumsal hayatta dinin sosyal kontrol işlevi bulunduğu bilinmektedir. Din, tarihin ilk zamanlarından itibaren varlığı kabul edilen sosyolojik bir kurumdur. Sosyolojik anlamda kentleşme sanayi devrimi ile eşzamanlı bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Sanayi devrimi ile birlikte kırsal alandan kentlere göçler hızlanmıştır. Kırsal alanlar geleneklerin kentsel mekânlara göre daha yoğun yaşandığı yerlerdir. Kırsal alanlardan kentsel mekânlara göç eden bireylerin kimi geleneksel yaşam biçimlerini hemen terk etmedikleri / edemedikleri bilinmektedir. Şu halde kentleşme süreci ile dinî hayat arasındaki ilişkinin varlığı ve yönü bu araştırmanın ana temasını oluşturmaktadır. Modern sanayi toplumunu karakterize eden dinamiklerden biri olan kentleşme, geleneksel tolpum yapısını, kültürünü, toplumsal organizasyonunu, yerleşik değerleri ve normları köklü değişme süreçleri ile karşı karşıya bırakmaktadır. Bu araştırmanın konusunu oluşturan“kentleşme sürecinde dinî hayat”İstanbul'un Başakşehir ilçesi örneği çerçevesinde; demografik, sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik değişkenlerle dini tecrübenin ifade şekilleri arasındaki ilişki ele alınarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Main subject of the agreement thereof is to investigate the relation between the urbanization process and the religious life. Religion has social control function in society. Religion is a sociological institution recognized since the very early times of history. Urbanization, in terms of sociology, is a concept which appeared synchronous with the industrial revolution. Along with the industrial revolution; migration from rurals to urban areas has accelerated. Rurals are the places where the traditions are more vivid in practice, when compared to urban areas. It is known that the individuals who migrate from the rurals to urban areas cannot/do not quickly abandon some aspects of their traditional lives. Accordingly, presence of the connection between the urbanization process and religious life and its direction; forms the main subject of our study. Urbanization which is one of the dynamics characterizing the modern industrial society; confronts the traditional form of society, its culture, social organization, its built-in value and norms with radical changeover processes.“Religious life over the course of urbanization process”which is the subject of our study thereof; has been investigated taking Başakşehir district of İstanbul as a sample and also taking into consideration the relation between demographical, socio-cultural, socio-economic variables; versus various forms of expressing the religious experience.