Türkiye ve İtalya'da kalkınma ajansları (Yönetimde rolleri ve yerel kalkınmaya katkıları)
Development agencies in Turkey and Italy (Their roles in administration and contributions to local development)
- Tez No: 475678
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AZİZ TUNCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kalkınma, Bölgesel Kalkınma Ajansları, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı, ERVET, Development, Regional Development Agencies, East Marmara Development Agency, ERVET
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bölgesel Kalkınma Ajansları Avrupa Birliği yönetim kademelerinin standartlaşması ve kalkınmanın yerel dinamiklerden beslenmesi bağlamında 1980'ler sonrasında AB'nin gündeminde gittikçe artan bir konuma gelmiştir. Temel olarak kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek, kaynakların etkin ve yerinde kullanımını sağlamak, bölgenin içinde ve bölgelerin arasında gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla kurulan Kalkınma Ajansları faaliyette bulundukları bölgelerde yerel planlama ve katılımcılık ilkelerini hayata geçirmektedir. Avrupa'da ve Türkiye'de yeni bir kalkınma modeli olarak görülen Kalkınma Ajansları bu tez çalışmasının konusunu oluşturmaktadır. Avrupa'da uzun yıllardan bu yana var olan Bölgesel Kalkınma Ajansları Türkiye'de 1999 yılında Avrupa Komisyonu'nun hazırladığı Katılım Ortaklığı Belgesi'nde yer vermesi soncunda tanışmasıyla ortaya çıkmaya başlamıştır. Türkiye'de 2005 yılında Kalkınma Ajansları Kanunu ile kurulan Kalkınma Ajansları İtalya'da 1970'li yıllardan itibaren varlığını sürdürmektedir. Bu çalışmada ERVET ile Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) tarihsel gelişim süreçleri, yönetim yapısı, üstlendiği projeler ve Avrupa Birliği ile ilişkileri açısından karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırmanın nedeni, Türkiye ile benzer yönetim biçimine sahip olan İtalya'nın yerel ve bölgesel kalkınma bağlamda önemli kazanımlar elde etmiş olması ve özellikle Emilia-Romagna Kalkınma Ajansı'nın (ERVET) yaygın olarak literatürde iyi örnek olarak gösterilmesidir. Türkiye'de kalkınma ajansları kurulduktan sonra ERVET örneği üzerinde sıklıkla durulmuş ve personel eğitimi ve proje hazırlanması konusunda ERVET tecrübesinden faydalanılmıştır. Çalışmanın amacı, ERVET Bölgesel Kalkınma Ajansı örneğinin Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın yerel kalkınmaya olan katkılarına ve çalışmalarına ne şekilde yol gösterebileceği sorusuna cevap aramaktır.
Özet (Çeviri)
Regional Development Agencies have come to a gradually increasing position in the agenda of EU after 1980s in the context of standardization of administrative levels of the European Union and supplying the development with local dynamics. Constitutively, Development Agencies which have been founded with the purpose of improving cooperation among public sector, private sector and the society; ensuring the active and appropriate usage of resources; decreasing intraregional and interregional development differences, actualize the principles of local planning and local participation in the regions they operate. Development Agencies which are regarded as a new development model in Europe and Turkey constitute the subject of this thesis. Regional Development Agencies which have existed for many years in Europe; emerged in Turkey in 1999 as a result of the European Commission including it in Accession Partnership. Development Agencies which were established in Turkey with Development Agencies Law in 2005 have been present in Italy since 1970s. This study compares ERVET and East Marmara Development Agency (MARKA) with regard to their historical development processes, management structures, projects and relationships with the EU. The reason for this comparison is that Italy which has similar administration structure with Turkey, has obtained important gains in the context of local and regional development and that especially Emilia-Romagna Development Agency (ERVET) is prevalently shown as a good example in the literature. After development agencies were established in Turkey, the example of ERVET has been emphasized and experience of ERVET has been utilized in the subject of employee training and project preparation. The purpose of the study is to seek answers to the question of how the example of ERVET Regional Development Agency can guide the contributions and works of East Marmara Development Agency in local development.