Komşu Türk devletlerinde Osmanlı algısı (1300-1600)
The ottoman perception in Turkish states that were neighboring with the Ottoman Empire (1300-1600)
  1. Tez No: 475784
  2. Yazar: GÖKHAN AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN GÖKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Algı, Bakış Açısı, Beylikler, Memlûk, Osmanlı, Safevî, Timur, Yavuz, Perception, Perspective, Principalities (Beyliks), Mamluk, Ottoman, Safavid, Timur, Yavuz
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın temel amacı Osmanlıların 1300-1600 yılları arasında ilişkiler kurduğu Türk devletlerinin birincil kaynaklarından olan tarih kitaplarındaki (vekayinameler, kronikler) bilgiler incelenerek Osmanlı algısının oluşum nedenleri ve niteliklerinin ortaya konulmasıdır. Sözü edilen kaynaklarda Osmanlılar hakkında son derece önemli bilgiler mevcuttur. Anadolu Beylikleri dönemi kaynaklarında Osmanlı algısı olumsuz bir niteliğe sahip olmakla birlikte diğer Türk devletlerinin kaynakları için daha karmaşık bir tablo karşımıza çıkmaktadır. Timurlular dönemi tarihçilerinden Şâmî ve Yezdî'nin eserlerindeki Osmanlılar ile ilgili olumsuz ifadelere, sonraki dönemlerde kaleme alınan tarih kitaplarında pek rastlanmamaktadır. Memlûk dönemi kaynaklarında Yavuz'dan önceki Osmanlı padişahları hakkında olumlu ve saygılı ifadeler kullanılmakla beraber bu durum Osmanlıların Mısır'a girip Memlûk Devleti'ne son vermeleriyle birlikte değişmiş, İbn İyas'ın eserinde (Bedâyi‛ü'z-Zuhûr) Yavuz hakkında son derece olumsuz ifadeler kullanılmıştır. Diğer bir Türk devleti olan Safevî Devleti'nin (1600 öncesi) kaynaklarında Osmanlılar hakkında kullanılan olumsuz ifadeler son derece azdır. Bütün bu verilen bilgilere dayanarak kaynaklardaki Osmanlı algısının daima olumlu veya olumsuz olduğu hakkında bir genelleme yapmak mümkün değildir.
Özet (Çeviri)
Primary aim of this study is to reveal features of Ottoman perception and its formation causes by viewing informations in history books (annals, chronicles) are as primary sources of Turkish states that had contacted with Ottomans between 1300-1600. There are extremely important informations in mentioned sources about Ottomans. Ottoman perception in Anatolian Principalities period's sources is deprecating but a more complex table emerges in other Turkish states' sources. There are negative expressions about Ottomans in history books of Sami and Yazdi who were Timurid period's historians but it is difficult to run across same expressions in other history books written later periods. It seems that in Mamluk period's sources possitive and respectful expressions were used about Ottoman padishahes before Yavuz. However this situation changed after Ottomans entered Egypt and ended Mamluks, for instance Ibn Iyas's history book (Bada'i' al-Zuhur) has extremely negative expressions about Yavuz. (Before 1600) In sources of The Safavid State that was an other Turkish state, negative expressions were barely used about Ottomans. These all informations seem that it is not possible to generalize whether the Ottoman perception is always possitive or negative.