Bir toplum sözleşmesi olarak anayasalar
Constitutions as a social contract
- Tez No: 475785
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞAFAK EVRAN TOPUZKANAMIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Toplum Sözleşmesi, Anayasa, Meşruiyet, Demokratik Anayasacılık, Social Contract, Constitution, Legitimacy, Democratic Constitutionalism
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Hakları Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Toplum sözleşmesi kuramı, devletin varlığına ve meşruiyetine dair şu an sahip olduğumuz fikirlerin yaratılmasında büyük rolü olmuş bir kuramdır. Özü itibariyle, bu kuramla beraber devletin, siyasi iktidarın ve hukukun kaynağına kendi kendisinin egemeni olan bireylerin bunları var etmeye yönelik rızaları yerleştirilmiştir. İnsan aklına ve rızasına dayalı; tanrısal değerlerden bağımsız bu devlet açıklaması modern devlet açıklamasıdır. Yöneten –yönetilen ilişkisinin sözleşme temelli olarak kurgulanması siyasal düşünceler tarihi açısından büyük bir devrim olmuştur. Devlet egemenliğinin kaynağını ve onun yetkilerini birey temelli olarak kurgulayan bu varsayımsal sözleşme ile siyasi iktidarın yetkilerinin yol haritası, bireylerin hak ve özgürlüklerinin teminatı anayasalar nitelendirilmektedir. Anayasalar açısından toplum sözleşmesi olmak, ulaşılması gereken bir ideal olarak dile getirilmektedir. Çalışmamızda anayasalar ve toplum sözleşmesi kuramı arasındaki ilişki, toplumsal uzlaşı, demokratik meşruiyet, gönüllü itaat kavramları üzerinden, özellikle anayasaların oluşum sürecinde bireylerin, toplumun konumunun ve etkisinin ne olduğuna ilişkin sorgulama yapmak suretiyle değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Social contract theory is a theory which has had an important effect on creating our current thoughts on the existance and constitutionalism of the government. In essence, with this theory,the wills of the individuals, which are devoted to the existance of these, who rules themselves are replaced to the source of political power and law. Leaning against human mind and human concent, in itself, this explanation of the government is modern government explanation. Fictionalising the relation between the ruler and the ruled on the basis of a contract has been a big revolution with regard to the history of political thought. With this hypothetical contract which fictionalizes the sovereignty of the source of government, the course of action of the authorities of the political power, the constitiutions which guaranties the fundemental rights and freedoms of the individuals are charactized. In terms of constitutional, to have social contract is described as an ideal which must be fullfilled. In our study, the relation between constitutions and the theory of social contract will be evaluated in terms of social reconciliation, democratic legitimacy, voluntary obedience concepts, by questioning what the effects of individuals and the position of the society on the formation process of the constitutions are.