Türk Hukukunda vergilendirme yetkisinin Karşılaştırmalı Hukuk açısından incelenmesi
Taxation power in Turkish Law and its analysis in Comparative Law
  1. Tez No: 475855
  2. Yazar: ZÜHRE ELVAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL METİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi Hukuku, Vergilendirme Yetkisi, Karşılaştırmalı Hukuk, Türkiye'de Vergilendirme Yetkisi, Vergilendirmenin Tarihçesi, Devlet Şekillerine Göre Vergilendirme Yetkisi, Tax Law, Taxation Power, Comparative Law, Taxation Power In Turkey, History Of Taxation, Taxation Power In Different Types Of States
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Vergi, devlet tarafından kamu giderlerini karşılamak üzere egemenliğe dayanılarak ve zorla alınan paradır. Devletin egemenliğinden kaynaklanan vergilendirme yetkisi ise devletin vergi koyma ve toplama hususunda sahip olduğu hukuki ve fiili gücüdür. Bu bağlamda, vergi ve vergilendirme yetkisinin kişilerin mülkiyet, çalışma, miras ve seyahat hakkı gibi temel hak ve özgürlükleri ile doğrudan bir ilişkisi bulunmaktadır. Bu nedenle, özgürlük mücadeleleri ve anayasacılık hareketleri ilk olarak keyfi vergilendirmeleri önlemek amacıyla ortaya çıkmıştır. Vergilendirme yetkisinin temel hak ve özgürlükleri sınırlandıran özelliği sebebiyle, anayasa ve kanunlarda vergilendirme yetkisinin hangi devlet organları aracılığıyla, ne şekilde ve hangi sınırlar içinde kullanılabileceği açıkça belirlenmelidir. Bu hususlar ışığında, çalışmamızın konusu Türk Hukukunda vergilendirme yetkisinin karşılaşmalı hukuk açısından incelenmesidir. Çalışmamızda ilk olarak vergilendirme yetkisinin kapsamı ve vergilendirmenin temel hak ve özgürlükler ile olan ilişkisi belirlenecektir. Bu hususların belirlenmesinin ardından, devlet şekillerine göre vergilendirme yetkisinin kullanımı ve bu yetkinin sınırları ele alınıp Türk Hukuku'nda vergilendirme yetkisinin yasama ve yürütme organları arasında nasıl ve hangi ilkelere göre paylaşıldığı ortaya konulacaktır.
Özet (Çeviri)
Tax is a sum levied on members of an organisation to defray public expenses on the basis of sovereignty. Taxation power, which is a reflection of states' sovereign powers, means authority of states to introduce and collect taxes. Taxes and taxation power have a close connection with fundamental human rights and freedoms as they interfere with the right of persons to property, work, inheritance and right to freedom of movement. Due to this, in early ages most freedom and constitution movements have emerged as to limit states' discretionary authority to introduce and collect taxes. Since taxation power interferes with some fundamental rights and freedoms, constitution and national laws should clearly define the government authorities' power to introduce and collect taxes as well as limits of this taxation power. In view of this, the focus of this study will be on taxation power in Turkey and its analysis in comparative law. To begin with, the meaning and scope of taxation power will be clarified and the relationship between taxation power and the fundamental rights and freedoms will be examined. Building on this, how taxation power is exercised in different types of states and limits of this power will be analysed. Following this analysis, the study will explore how the taxation power is shared between legislative and executive organs in Turkey and the main principles that come into play when these organs exercise the taxation power.