Filistin'de İngiltere mandasının kuruluşu (1917-1925)
Foundation of British mandate in Palestine (1917-1925)
- Tez No: 475854
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KADİR KASALAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Filistin, İngiltere, Manda idaresi, Siyonistler, Filistinli Araplar, Palestine, British, Mandate Rule, Zionists, Palestinian Arabs
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 233
Özet
Birinci Dünya Savaşı'nın başlamasıyla İngiltere Dış İşleri Bakanlığı'nda Filistin'in işgal edilmesi üzerine stratejiler geliştirilmiştir. Osmanlı Devleti'nin Birinci Dünya Savaşı'nda İngiltere karşında yer alması neticesinde Filistin için üretilen stratejiler uygulanmaya başlanmıştır. Bu süreçte İngiltere, Dünya Siyonist Organizasyonu Başkanı Chaim Weizmann ve Arapları temsilen Şerif Hüseyin ailesini kendisine müttefik ilan etmiştir. 11 Aralık 1917'de İngiliz General Allenby'in Kudüs'ü işgal etmesiyle Filistin'de İngiliz askeri yönetimi başlamıştır. ABD Başkanı Wilson'un önerisiyle 1920'de kurulan Milletler Cemiyeti, Osmanlı Devleti'nin Ortadoğu topraklarını, yeni dünya düzeninin ürettiği manda sistemi çerçevesinde 24 Nisan 1920'de San Remo Konferansı'nda İngiltere ve Fransa arasında paylaştırmıştır. Böylelikle Filistin'de 1917 işgalinden beri süren İngiliz askeri yönetimi yerini sivil manda yönetimine bıraktı. Lloyd George, Filistin'i 1920-1925 arasında yönetmek üzere aslen Yahudi olan ve Dünya Siyonist organizayonu içerisinde aktif rol alan Herbert Samuel'i görevlendirdi. Bu yıllar arasında Samuel'in, temel görevi 3 Kasım 1917'de İngiltere Dış İşleri Bakanlığı tarafından yayınlanan ve Filistin'de Yahudi Ulusal Evi kurulmasını vaat eden Balfour Deklarasyonu'nu hayata geçirmekti. Bu doğrultuda hareket eden Samuel, Filistin'de Yahudi nüfusunun artması, ülke yönetiminde Siyonistlerin yer alması için çalıştı. Haliyle bu uygulamalar Filistinli Araplar tarafından tepkiyle karşılanmış ve Yahudiler ile Araplar arasında çatışmalar ve protestolar yaşanmıştır. Bu çalışma ile Filistin'de İngiltere mandasının kuruluş dönemi olarak nitelendirdiğimiz 1917-1925 yılları arasında İngiltere'nin politikaları neticesinde meydana gelen olaylar analitik bir şekilde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
After the onset of the Second World War, strategies were developed on the invasion of Palestine in the UK's Foreign Ministry. Strategies for Palestine have begun to be implemented as a result of the Ottoman Empire being against England in the First World War. In the process, Britain declared Chaim Weizmann, President of the World Zionist Organization, and Sharif Hussein as their ally to the family. In December 1917, British General Allenby invaded Jerusalem and began British military rule in Palestine. The League of Nations, founded in 1920 with the proposal of US President Wilson, divided the Middle East lands of the Ottoman Empire between Britain and France at the San Remo Conference on April 24, 1920, under the mandate system produced by the new world order. Thus, the British military administration in Palestine, which has been in power since the 1917 occupation, has left its place to the civilian mandate. Lloyd George appointed Herbert Samuel, who was originally a Jew and actively involved in the World Zionist Organization, to administer Palestine from 1920 to 1925. Among these years, Samuel's main mission was to put into practice the Balfour Declaration, which was published by the UK Ministry of Foreign Affairs on 3 November 1917 and promised to establish the Jewish National Home in Palestine. Moving in this direction, Samuel ignored the Palestinian Arabs living in the region. Besides, Samuel worked for the increase of the Jewish population and of the increase the Zionists in the country administration. As a result, these practices were reacted by the Palestinian Arabs and there were conflicts and protests between the Jews and the Arabs. In this study, the events that took place during the period of 1917-1925, when we regarded the establishment of the British mandate in Palestine as a result of the policies of the United Kingdom, were analyzed analytically.