Toplumsal dışlanma ve aidiyet kıskacında bağımlı gençlik (Konya örneği)
  1. Tez No: 476018
  2. Yazar: BETÜL AYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ALİ AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Uyuşturucu (Madde) Bağımlısı Birey, Toplumsal Dışlanma/Aidiyet, Drug (Substance) Addicted Individual, Social Exclusion / Belonging
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 308
Özet
Uyuşturucu madde bağımlısı bireyleri merkeze alan tez çalışmamızın amacı üç kısımdan oluşmaktadır: 1) toplumsal planda“madde bağımlısı birey”olarak tanımlanan gençlerin kim oldukları ve bu tanımlama karşısındaki tutum ve davranışları; 2)“madde bağımlısı birey”tanımlamasının, tanıma muhatap gençler açısından nasıl algılandığı; 3)“madde bağımlısı birey”olarak tanımlanan gençlerin toplumla yaşadıkları kabul edilen sorunlu ilişkinin boyutlarını ortaya koymak, toplumsal dışlanma ve aidiyet çerçevesinde kendilerini yaşadıkları toplumun tam olarak neresinde gördüklerini saptamaya çalışmak, sosyal ortamda madde kullanmayanlarla ilişkilerinin nasıl olduğunu anlamak ve yaşanan durumu madde bağımlısı bireylerin anlatımlarıyla ortaya çıkarıp, okuyucuya tam olarak verebilmektir. Bu açıdan saha araştırması, son yıllarda madde kullanımının arttığı Konya-Selçuklu ilçesinde yürütülmüş; derinlemesine mülakat, katılımlı gözlem ve doküman inceleme teknikleriyle üçü (3) kız, yedisi (7) erkek olmak üzere toplam on (10) üniversite öğrencisi ile 733 dakikalık derinlemesine mülakat görüşmesi gerçekleştirilmiştir. Tezimiz giriş ve sonuç bölümleri dışında toplam üç ana bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde toplumsal aidiyet ve toplumsal dışlanma kavramları üzerine değerlendirmeler yapılmış, uyuşturucu madde bağımlılığı ve madde bağımlısı birey üzerine kapsamlı bir literatür taraması yapılmıştır. İkinci bölümde araştırmada kullanılan nitel yöntem ile onun teorik çerçevesi tanımlanmış, ayrıca saha çalışması boyunca kullanılan veri toplama teknikleri tartışılmış ve sahada elde edilen verilerin analizinde kullanılan yöntemler açıklanmıştır. Üçüncü bölümde, saha çalışması sonucunda elde edilen bulguların, oluşturulan temalar, kategoriler ve alt kategoriler şeklinde tasnifi yapılmıştır. Ekler bölümünde“madde bağımlısı birey”üzerine üç kısım eklenmiştir. 1) Görüşme Formu, 2)Görüşmecilerin Demografik Dağılımı, 3) Madde Bağımlısı Birey Sözlüğü.
Özet (Çeviri)
The aim of our thesis centering on drug-addicted individuals consists of threeparts: 1) who are defined as the“substance addicted individual”in the social plan and their manners and attitudes towards this definition; 2) how the definition of“substance-addicted individual”is perceived in terms of recognition-adolescents; 3) revealing the dimensions of the problematic relationship that is defined as“substance addicted individual”, trying to determine exactly where they see themselves in the context of social exclusion and belonging, understanding how relationships with non-substance users in the social environmentand to be able to give this living situation to the reader exactly by revealing via the expressions of addicted individuals. In this respect, field research has been carried out in Konya-Selçuklu district where substance use has increased in recent years; depth interviews were carried out with a total of ten (10) university students, including three (3) girls and seven (7) boys in 733 minutes, with in-depth interviews, participant observation and document review techniques. Our thesis consists of three main parts except for entrance and result parts. In the first chapter, the concepts of social belonging and social exclusion were evaluated and a comprehensive literature survey was made on drug addiction and substance addicted individuals. In the second part, the qualitative method used in the research and its theoretical framework are defined, data collection techniques used during the field study are also discussed and the methods used in the analysis of data obtained from the field are explained. In the third chapter, the findings obtained as a result of the field work are classified into the generated themes, categories and subcategories. Three parts are added on the“substance addicted individual”in the appendices section. 1) Interview Form, 2)Demographic Distribution of Interviewers, 3) Substance Addictive İndividual Dictionary.