GSM operatörlerinin halkla ilişkiler çalışmalarında internet kullanımları
The internet use in public relations work of GSM operators
  1. Tez No: 476038
  2. Yazar: SEÇİL DÜZTEPE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER BAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Halkla ilişkiler, Halkla ilişkiler araçları, İnternet, GSM operatörleri, Tanıma, Tanıtma, Sosyal Medya, Public Relations, Public Relations Tools, Internet, GSM Operators, Recognition, Promotion, Social Media
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Halkla ilişkiler, kurum ve kuruluşların hedef kitleleriyle karşılıklı anlayışın ve işbirliğinin geliştirilmesi adına bir yönetim fonksiyonudur. Halkla ilişkiler düzenli ve etkili bir iletişim kurma aracıdır. Bu nedenle klasik medya araçlarının yanı sıra günümüz internet ve sosyal medya kanallarını kullanmakta ve gelişen teknolojiye ayak uydurmaktadır. Bu çalışmada öncelikle Halkla İlişkilerde kullanılan kitle iletişim araçları üzerinde durulmuştur. Halkla ilişkiler perspektifinden internetin gelişim süreci irdelenerek; internetin tarihi gelişimi, internet ve halkla ilişkiler bağlamı, halkla ilişkilerde internet kullanımına yönelik daha önce yapılmış olan bilimsel çalışmalar incelenmiştir. Gelişen teknoloji internet kullanımını zorunlu hale getirirken kurum ve kuruluşlar da halkla ilişkiler çalışmalarında internet olanaklarını etkili bir şekilde kullanmaya yönelmektedirler. Bu bağlamda bu çalışmada GSM operatörlerinin web sitelerini, halkla ilişkiler çalışmalarında nasıl kullandıkları 21.04.2016 - 28.04.2016 tarihlerinde içerik analizi yöntemi ile incelenmiştir. Çalışmada GSM operatörlerin halkla ilişkiler çalışmalarında internetin sunduğu imkânlardan ne derece yararlandıkları, web sayfalarının hem biçim, hem de halkla ilişki kurmada bir halkla ilişkiler aracı olarak nasıl kullanıldığı ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Public Relations is a management function that aims to develop mutual understanding and cooperation between institutions, organisations and target audience. Furthermore, Public Relations is a tool for establishing regular and effective communication. Therefore, apart from the conventional media tools, Public Relations use internet and social media channels of today's world and adapt to the evolving technology. This study primarily focuses on mass communication tools used in Public Relations. The development of the internet from the perspective of Public Relations has been examined and previous scientific studies about the history of the internet, the concept of public relations and internet, the use of internet in public relations have been reviewed. Advancing technologies make internet use necessary for all sectors and therefore the institutions and organizations intend to use internet effectively in their public relations. Herewith, the content analysis method was used to examine how the GSM operators used their websites in their public relations in the period of 21.04.2016 - 28.04.2016. This study set out to reveal that to what extent the GSM operators benefit from the opportunities offered by the internet in terms of public relations and how their web sites were formed and used as a tool for building public relations.