The reflections of sexual politics in Kate Chopin's The Awakening, Zora Neale Hurston's Their Eyes Were Watching God and Sevgi̇ Soysal's Walking
Kate Chopin'ın Uyanış, Zora Neale Hurston'un Tanrıya Bakıyorlardı ve Sevgi Soysal'ın Yürümek romanlarında cinsel politikanın yansımaları
  1. Tez No: 476039
  2. Yazar: ECE ÜN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. SEMA ZAFER SÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Comparative Literature, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsiyet, Cinsellik Politika, Edebiyat, Ataerkillik, Kate Chopin, Zora Neale Hurston, Sevgi Soysal, Gender, Sex, Sexual politics, Literature, Patriarchy, Kate Chopin, Zora Neale Hurston, Sevgi Soysal
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışma, Kate Chopin'in Uyanış, Zora Neale Hurston'ın Tanrıya Bakıyorlardı ve Sevgi Soysal'ın Yürümek romanlarında cinsel politikanın yansımalarını incelemektedir. Cinsel politika teorisi, cinsiyetler arasındaki güç farklılıklarının nedenlerini ve sonuçlarını inceleyerek; cinsiyetler arasında eşit olmayan güç dağılımını ortaya çıkaran bir methoddur. Bu teori ayrıca ataerkil sistemin yapısını da ortaya koyar. Öte yandan, edebiyat bireylerin yaşamını yansıtan en önemli kaynak olduğundan dolayı, cinsel politika teorisini de etkili bir şekilde anlamamızı sağlar. Ayrıca seçilen romanların farklı sosyal ve tarihsel yapıdan olması, ana karakterlerin yaşamlarının cinsel politikayı yansıtması eşit olmayan güç paylaşımının belirli bir yere ya da zamana ait olmayıp, evrensel olduğunu ve ataerkil sistemin kendisi kadar eski olduğnu kanıtlar
Özet (Çeviri)
This study analyses the reflections of sexual politics in Kate Chopin's Awakening, Zora Neale Hurston's Their Eyes Were Watching God, and Sevgi Soysal's Walking. The term“sexual politics”is a method that reveals the unequal amount of power between sexes by examining the reasons and the consequences of power differences between sexes. This theory also puts forward the structure of patriarchy. On the other hand, as literature is the most important source that reflects the lives of individuals, it enables us to understand the term sexual politics effectively too. As the novels are from different historical and social context, the lives of the main characters reflecting sexual politics, prove that unequal sharing of power between sexes does not belong to a particular place or time, but it is universal and it is as old as the patriarchal system itself.