Mapping and analysis of human disease network map (diseasome) on mouse genotype & phenotype data
Fare fenotipi ve genotipi üzerinde, insan hastalık ağının (diseasome) haritalama ve analizinin yapılması
  1. Tez No: 476041
  2. Yazar: SULTAN NİLAY CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RENGÜL ATALAY, DR. TUNCA DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Tıbbi Biyoloji, İstatistik, Genetics, Medical Biology, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Human diseases, abnormal phenotypes, mouse knock out genes, biological networks
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Enformatik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilişimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoenformatik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Fare, memeli genetiğini çalışmak için kullanılan temel model organizmadır. İnsan genomundaki mutasyonları çalışmak ve kanser, diyabet, kalıtsal ve sinirsel birçok kompleks insan hastalığının mekanizmasını anlamak için, memeli genetiğinde temel bir organizma olan fare genomu isabetli ve spesifik olarak değiştirilebilir ve kontrol edilebilir olarak kullanılmaktadır. Metabolik fonksiyonları ve hastalıkları, organizmalar üzerindeki fenotipik yansımalarını da hesaba katarak anlamak için birçok ontoloji sistemi yapılandırılmıştır. Memeli sistemleri için fenotipleme özelliğini tanımlamak amaçlı standartlaştırılmış birçok terimi barındıran Memeli Fenotipi Ontolojisi (MPO) bu özelleşmiş veri bankalarından biridir ve farede anormal fenotiplerle sonuçlanan nakavt çalışmalarını yürütmek, fenotipik terimleri tanımlamak için standartlaştırılmış tanımlar üretir. Önceki bir çalışmada biyolojik haritalamalar, kompleks hastalıklar arasındaki ilişkileri ve bu hastalıklardan sorumlu olan genleri ve kendi aralarındaki ilişkileri çalışmak amaçlı dizayn edilmişlerdir. Bu tez, insan hastalıklarının ve nakavt fare çalışmalarından elde edilmiş fenotipik anormalliklerin çok parçalı ağlarını üreterek, insan hastalık ağını, fare fenotipi ve genotipi veri setinin üzerine haritalamayı amaçlamaktadır. Sonuç olarak elde edilecek olan haritalamalar, araştırma dünyasına çevrimiçi bir platform olarak sunulmuştur. Bu çalışmanın, insan hastalıkları üzerine gerçekleştirilmekte olan deneysel araştırmalarda uygun nakavt fare modellerinin seçilmesine yardımcı olması beklenmektedir. Ayrıca, hastalıklar ve fenotipik terimler arası yapılan bu haritalamanın, tıbbi teşhis ve tedavilerin geliştirilmesi amacıyla yapılan ontolojik çalışmalara katkıda bulunması beklenmektedir. Anahtar Sözcükler: İnsan hastalıkları, hastalık fenotipleri, fare nakavt genleri, biyolojik ağlar.
Özet (Çeviri)
Mouse is the primary model organism to study mammalian genetics. The genome of mouse is incisively and specifically modified and controlled to study the mutations in the human genome, to discover the molecular mechanisms of various complex human diseases such as cancers, diabetes, hereditary and neurological disorders. Various ontology systems have been constructed to express metabolic functions and diseases as controlled vocabulary terms. This way, abstract definitions such as gene functions, diseases or phenotypes become machine readable and quantifiable data. Mammalian Phenotype Ontology (MPO) is one of these databases that generates standardized terms to define phenotyping textures in mammals by carrying out gene knock out experiments in mice, which was followed by the observation of abnormal phenotypes. In a previous study, biological networks were designed to analyse the relationships between complex human diseases and the genes responsible for the occurrence of those diseases. Human disease network focused on 22 different disease classes and brought insight to the complex relations between different disease classes. This study aims to map the human disease network onto the mouse genotype/phenotype data by generating multi-partite networks of human diseases – human/mouse genes – phenotypic abnormalities observed in targeted knock-out-mouse models. The resulting networks are presented to the research community in an online interactive platform. The output of this work is expected to aid experimental researchers to select the appropriate targeted knock-out mouse models to study a specific human disease. Furthermore, the mappings between disease and phenotype terms is expected to enrich the ongoing efforts to curate specific symptoms and effects of diseases to improve medical diagnosis.