Bulanık mantık ile kablosuz vücut alan ağlarında yönlendirme metodunun geliştirilmesi
Development of routing methods in wireless body area with fuzzy logic
- Tez No: 476139
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELÇUK ÖKDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Kablosuz vücut alan ağları, bulanık mantık, ağ ömrü, yönlendirme protokolleri, Wireless body area networks, fuzzy logic, network life, routing protocols
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
BULANIK MANTIK İLE KABLOSUZ VÜCUT ALAN AĞLARINDA YÖNLENDİRME METODUNUN GELİŞTİRİLMESİ Hatice ARSLANTAŞ Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Temmuz 2017 Danışman: Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÖKDEM ÖZET Gelişen teknoloji ile birlikte kablosuz vücut alan ağları (KVAA) hayatımızda yer almaya başlamıştır. KVAA medikal verilerin uzaktan takibinde kullanılan, kablosuz ortamda haberleşen, vücudun üzerine veya içine yerleştirilen küçük boyutlu algılayıcı düğümlerden oluşan zeki aygıtlardır. KVAA'ların temel amacı kalite ve verimliliğin artırılmasının yanında tıbbi acil durumlar meydana gelmeden önce önleyici tedbir alınmasını mümkün hale getirmektir. Bunu sağlayabilmek için de literatürde bir çok yönlendirme protokolü geliştirilmiştir. Bu protokollerin genelinde enerji etkinliği, pil ömrü, verimli iletim teknikleri araştırılarak metotlar bu parametreler üzerinde geliştirilmiştir. Günümüzde KVAA'ları meydana getiren kablosuz algılayıcı düğümlerin en büyük problemi sınırlı enerji kaynakları nedeniyle ömürlerinin kısa oluşudur. Bu amaçla, bu çalışmada, iletim kararı verilirken, düğümlerin birbirine olan uzaklıkları ve enerjisi dikkate alınarak“yol seçimi”önerisinde bulunulmuştur. Mesafe ve enerji bilgileri giriş parametresi olarak alınarak bulanık mantık denetleyici ile düğümler arası“komşu eleman seçimi”çıkış değeri hesaplanmış ve düğümlerin daha etkin yol seçimi yapması sağlanmıştır. Sonuç olarak, geliştirilen metot ile az sayıda düğüm içeren daha uzun sürede düğümlerin hayatta kalması sağlanmıştır. Daha çok sayıda düğüm içeren ağlarda ise karşılaştırma yapılan eşe–eş isteğe bağlı uzaklık vektör yönlendirme (Ad hoc On-Demand Distance Vector –AODV) protokolü ile eşit sürede ağ ömrü hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
DEVELOPMENT OF ROUTING METHODS IN WIRELESS BODY AREA WITH FUZZY LOGIC Hatice ARSLANTAŞ Erciyes University, Institute of Science and Technology Master Thesis, July 2017 Supervisor: Assist. Prof. Dr. Selçuk ÖKDEM ABSTRACT With the developing technology, wireless body area networks (WBANs) have started to take place in our lives. WBAN are smart devices that are used remotely to medical data, with communicating capability in wireless environment, and are small sized sensor nodes placed on or inside the body. The basic aim of WBAN is aimed at increasing the quality and efficiency, as well as making it possible to take preventive measures before medical emergencies happen. In order to provide this, many routing protocols have been developed in the literature. Throughout these protocols energy efficiency, battery life, efficient transmission techniques have been investigated and methods have been developed on these parameters. Nowadays, the biggest problem of wireless sensor nodes that bring WBAN to life is their short life due to limited energy resources. For this purpose, in this study, when the transmission decision is given, the“road selection”proposal has been made considering the distances between the nodes and the energy. By taking the distance and energy information as input parameters, the output value of“neighbor node selection”between fuzzy logic controller and nodes is calculated and nodes are made be eligible more effective path selection. As a result, with the developed method, it is possible to survive longer nodes much longer in networks established with a few nodes. In networks with a larger number of nodes, the network lifetime was calculated to be equal to the ad hoc on-demand distance vector (AODV) protocol.