Optimization of patch antennas for next generation mobile communication systems
Gelecek nesil mobile haberleşme sistemleri için yama anten optimizasyonu
- Tez No: 476150
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLAL BABAYİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Bow-tie anten, Quasi-Yagi anten, Ultra geniş bant, Milimetre dalga bandı, 5G uygulamaları, Bow-tie antenna, Quasi-Yagi antenna, Ultra wideband, Millimeter waveband, 5G applications
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
GELECEK NESİL MOBİLE HABERLEŞME SİSTEMLERİ İÇİN YAMA ANTEN OPTİMİZASYONU ALI IHSAN NAJI AL-HUSSEIN Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enistitüsü Yüksek Lisans Tezi, Temmuz 2017 Danışman: Yrd. Doç. Dr. Bilal BABAYİĞİT KISA ÖZET Mobil iletişim insan hayatının, sosyal, akademik ve ticari faaliyetlerinde önemli bir parçası olmuştur. Özellikle akıllı telefonlar ve netbook'lar, tabletler, dizüstü bilgisayarlar gibi diğer mobil veri cihazlarının yaygınlaşması ile mobil veri trafiği eşi benzeri görülmemiş bir büyüme göstermiştir. Ultra geniş bant ve milimetrik dalga bantları, yeni nesil mobil iletişim sistemleri için iki aday teknolojidir. Bununla birlikte, antenler gibi elektronik bileşenler, ultra geniş bant ve milimetre dalga iletişim sistemlerinde halihazırda kullanılmaktadır lakin boyutları çok büyüktür ve mobil iletişimde kullanılabilmesi için çok fazla güç tüketmektedir. Günümüzde çok sayıda araştırmacı bu teknolojiler kapsamında anten geliştirmeye başlamıştır ve bu konuda büyük miktarda çaba sarf etmektedirler. Son zamanlarda, Bow-tie ve Quasi-Yagi antenleri, düşük güç spektral yoğunluğu, yüksek hızlı veri hızı, yüksek kazanç, düşük güç tüketimi ve düşük maliyet gibi çekici özelliklerinden dolayı popülerlik kazanmıştır. Bu çekici özelliklerden dolayı, bu antenler yeni nesil mobil iletişim sistemleri için umut verici olmuşlardır. Bu tez çalışmasında, Quasi-Yagi anten ve iki tip Bow-tie anten, yeni nesil mobil iletişim sistemleri için simüle ve optimize edilmiştir. İki elemanlı bir dizi olan Quasi-Yagi anten ultra geniş bant uygulamaları için tasarlanmıştır. İki tip Bow-tie anteninden, eş düzlemli dalga kılavuzu beslemeli Bow tie anteni, hem ultra geniş bantlı hem de milimetre dalga bandı (X-bandı, Ku-bandı ve K-bandı) ve yivli Bow-tie anteni 5G uygulamalarında kullanılan Ka-band için çalışılmıştır. Önerilen tasarımlar beş farklı alttabaka malzeme (FR4, Neltec, Nelco, Arlon, Rogers) üzerinde analiz edilmiş ve optimize edilmiştir. Simülasyon sonuçları, önerilen antenlerin yüksek radyasyon verimliliğine, düşük yansıma katsayılarına ve tatmin edici kazançlara sahip olduğunu göstermektedir. Önerilen antenler ultra geniş bant ve milimetre dalga bandı uygulamaları için uygun bir seçim olabilir.
Özet (Çeviri)
OPTIMIZATION OF PATCH ANTENNAS FOR NEXT GENERATION MOBILE COMMUNICATION SYSTEMS ALI IHSAN NAJI AL-HUSSEIN Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences M.Sc. Thesis, July 2017 Supervisor: Asst. Prof. Dr. Bilal BABAYİĞİT ABSTRACT Mobile communication has been an important part of our social, academic and business activities. Especially, with the proliferation of smart phones and other mobile data devices like netbooks, tablets, laptops, mobile data traffic shows an unprecedented growth. Ultra wideband and millimeter waveband are two candidate technologies for next generation mobile communication systems. However, electronic components, such as antennas, already exist in ultra wideband and millimeter wave communication systems are too big in size and consume too much power to be applicable in mobile communication. Nowadays, lots of researchers have started and much of engineering efforts have been invested in developing antennas for such technologies. Recently, Bow-tie and Quasi-Yagi antennas has gained popularity due to their attractive features such as low power spectral density, high speed data rate, high gain, low power consumption, and low cost. Because of these attractive features, these antennas are promising for next generation mobile communication systems. In this thesis, a Quasi-Yagi antenna and two types of Bow-tie antennas are investigated, designed and simulated for next generation mobile communication systems. Quasi-Yagi antenna with an array of two elements is designed for ultra wideband applications. Of two types of Bow-tie antennas, a coplanar waveguide fed Bow-tie antenna is designed for both ultrawide band and millimeter waveband (X-band, Ku-band, and K-band) and a slotted Bow-tie antenna is designed at Ka-band for 5G applications. The proposed designs are analyzed and optimized on five different substrate materials (FR4, Neltec, Nelco, Arlon, Rogers). Simulation results show that the proposed antennas have high radiation efficiencies, low reflection coefficients, and satisfactory gains. The proposed antennas can be a suitable candidate for ultrawide band and millimeter waveband applications.