Evolution of mobile technologies from 3g - 5g networks akeel a. chichan al-khafaji
Evolution of mobile technologies from 3g - 5g networks akeel a. chichan al-khafaji
- Tez No: 476149
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA DANACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: kablosuz iletişim, mobil kablosuz ağlar, wireless communications, mobile wireless networks
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
EVOLUTİON OF MOBİLE TECHNOLOGİES FROM 3G - 5G NETWORKS AKEEL A. CHICHAN AL-KHAFAJI Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Temmuz 2017 Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Mustafa DANACI KISA ÖZET Kablosuz iletişim, insanların Kablosuz Ağ olarak bilinen bir ağ aracılığıyla belirli bir sinyali bir yerden diğerine ve bir cihazdan diğerine iletmek için kullandıkları görünmeyen bir spectrum dalgası olan elektromanyetik dalgaları kullanır. 1G, sesli aramayı aktarmak için analog sinyali kullandı. 2G, ses ve verileri aktarmak için dijital sinyali kullanan bu teknolojinin gelişmiş kopyasıdır. 3G'de görüntülü aramalar, küresel dolaşım ve İnternet aktarımı gibi veri hızları arttı. 4G, multimedya ve daha yüksek veri hızlarını kullanması ile karakterize edildi. 5G sistemi daha geniş bir kapsama sahip olacak, çünkü tüm kablosuz, hücresel ve İnternet ağları, kullanıcının istediği zaman bağlanabileceği bir çatı altında işlev görecek. Bu tezde, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler (Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Pakistan ve Avrupa) arasında sırasıyla alan, nüfus, ekonomik durum, internet servis politikaları ve mobil şebekelerindeki gelişme temel alınarak karşılaştırma yapılmıştır. Irak mobil ağları pazarında devlet şirketi ile iletişim kurmak ve Irak hükümetlerinin mali gelir oranını artırmak için geleceğe dair bir çözüm önerildi. Ayrıca, Irak'taki mobil ağlar hakkında kısa bir tanıtım ve çok sayıda bilgi içeren bir vaka çalışması yapılmıştır. Dahası, bu vaka çalışmasında, projede karşılaşılan bazı engeller ve bu engellerin üstesinden gelmek için bazı çözümler önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
EVOLUTION OF MOBILE TECHNOLOGIES FROM 3G - 5G NETWORKS AKEEL A. CHICHAN AL-KHAFAJI Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences M.Sc. Thesis, July 2017 Supervisor: Asst. Prof. Dr. Mustafa DANACI ABSTRACT Wireless communication uses electromagnetic waves, an invisible spectrum of waves that humans have used to transmit specific signals from one place to another and from one device to another through a network known as the Wireless Network. The 1G used the analog signal to transfer the voice call. The 2G is the developed copy of this technology which used the digital signal to transfer voice and data. In the 3G the rates of data like video calls, global roaming and the Internet transfer has been increased. The 4G is characterized by its use of multimedia and higher data rates. The 5G system will have a wider coverage because all wireless, cellular, and Internet networks will function under one roof where the user can be connected at any time. In this thesis, a comparative has been done between developed and developing countries (Iraq, UAE, Pakistan and Europe) respectively, based on the area, population, economic situation, internet service policies and development mobile networks. It has been suggested a future solution to involve the state company for communication in the Iraqi mobile networks market to raise the proportion of the financial income of the Iraqi governments. Also a case study has been done containing a brief introduction and lot of information about the mobile networks in Iraq. Furthermore, it contained some obstacles which faced these projects and gives some solutions to overcome these obstacles.