Büyükşehir belediyesi sınırları içinde kalan kırsal yerleşimlerin mekânsal sorunları ve kırsal yerleşme planlaması için bir kavramsal çerçeve önerisi; 'Kayseri örneği'
Remaining in the municipality of limitsspatial problems and rural settlementplanning for a rural settlement conceptual framework proposal;Kayseri example
  1. Tez No: 476161
  2. Yazar: ALİ MERT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OZAN HOVARDAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Büyükşehir Belediyesi, Kırsal Yerleşme, Planlama, Kavramsal Çerçeve, Kayseri, Metropolitan Municipality, Rural Settlements Planning, Public Framework, Kayseri
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SINIRLARI İÇİNDE KALANKIRSAL YERLEŞİMLERİN MEKÂNSAL SORUNLARI VE KIRSAL YERLEŞME PLANLAMASI İÇİN BİR KAVRAMSAL ÇERÇEVE ÖNERİSİ; KAYSERİ ÖRNEĞİ Ali MERT Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Temmuz 2017 Danışman: Doç. Dr. OZAN HOVARDAOĞLU ÖZET 12.11.2012 tarih ve 6360 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu Türkiye'de kırsal yerleşmelerin planlanması ve kırsal kalkınma açısından son dönemdeki en önemli yasal ve yönetsel değişimin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu kanun kapsamında Türkiye' de 13 il büyükşehir, 14 ilde de, il sınırı il mülki sınırları haline gelmiştir. Ayrıca 29 il içerisinde kalan 1017 belde belediyesi ve 16095 köy olmak üzere toplam 17112 kırsal yerleşim büyükşehir belediyesinin mahallesi konumuna geçmiştir. Bu çalışma, büyükşehir belediyesi sınırları içinde kalan kırsal yerleşmelerde yapılan planları araştırmak ve kırsal yerleşmelerin planlanması konusunda yeni bir kavramsal çerçeve üretmek amacı taşımaktadır. Araştırma sonucunda üç önemli tespite ulaşılmıştır. Bunların ilki, kırsal yerleşmelerde yapılan planların plan sınırlarının sadece yerleşme ölçeğinde kalması nedeniyle yerleşmenin ekonomik yapısına ilişkin temel kararları getiremiyor olmasıdır. İkincisi, kırsal yerleşmelerde planlama çalışmalarının, tekil yerleşmeler yerine, kırsal yerleşmelerin birbirleriyle olan bütünleyicilik ilişkilerini göz önünde tutacak nitelikte planlanması gerekliliğidir. Üçüncü sonuç ise, büyükşehir belediyelerinin kurumsal ve organizasyonel yapılarında bu iki sonucu gerçekleştirecek nitelikte bir yeniden yapılanma gerekliliği olarak görünmektedir.
Özet (Çeviri)
REMAINING IN THE MUNICIPALITY OF LIMITSSPATIAL PROBLEMS AND RURAL SETTLEMENTPLANNING FOR A RURAL SETTLEMENT CONCEPTUAL FRAMEWORK PROPOSAL;KAYSERI EXAMPLE Ali MERT Erciyes University, Graduate School of Natural andAppliedSciences M.Sc. Thesis, July 2017 Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ozan HOVARDAOĞLU ABSTRACT The Metropolitan Municipality Law, Law number 6360 which is enacted in 12.11.2012 results fundamental changes in rural planning and represents one of the most important changes in legal and administrative frameworks of rural planning in Turkey. 17112 rural settlements became neighborhoods of Metropolitan Municipalities in this process in 29 provinces of Turkey which are also NUTS II Level 3 regions. Study aims to construct a framework for planning in rural settlements which were become spatial parts of Metropolitan Municipalities. Three important outcomes are identified in this study. The first one is the problem of planning borders. Since the planning borders are limited just with the built environment of the settlements, rural plans seem to have a lack of economic decisions about the rural settlements. Second, plans for individual rural settlements seem to fail to understand and decide about the complementarity relations amongst the rural settlements as a whole. Therefore rural plans should be prepared in accordance with these complementarity relations between them within regional scales. Finally, third outcome represents the necessity of Metropolitan Municipalities to re-structure their organizational and institutional structures in accordance with the attempts to fulfill the first and second outcomes identified above.