A cfd based analysis of thermal performance for spherical capsules used in ice storage systems
Buz depolama sistemlerinde kullanılan küresel kapsüller için ısı performansı bir cfd tabanlı analizi
  1. Tez No: 476229
  2. Yazar: ALI JASIM MOHAMMED AL-BAYATI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECDET ALTUNTOP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Isıl enerji depolaması, BED, Küresel buz kapsülleri, Şarj işlemi, Thermal energy storage, Ice TES, Spherical ice capsules, Charging process
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
BUZ DEPOLAMA SİSTEMLERİNDE KULLANILAN KÜRESEL KAPSÜLLER İÇİN ISI PERFORMANSI BİR CFD TABANLI ANALİZİ ALI JASIM MOHAMMED AL-BAYATI Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ağustos 2017 Tez Danışmanı: Prof. Dr. Necdet ALTUNTOP KISA ÖZET Buz enerji depolama (BED) sistemleri, birçok ticari uygulamada soğuk kapasite depolaması için yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu termal enerji depolama sistemleri, elektrik arzı ve talebi arasındaki uyumsuzluğu çözmek için soğutma ünitelerinde bir destek sistemi olarak önemli bir rol oynamaktadır. Elektrik kullanımı aşırı ve masraflı olduğunda tepe yük değerini azaltmaktadır. Bu alandaki en umut verici kavramlardan biri kapsüllenmiş BED'dir. Suyun sınırlı olduğu kapalı kapsüllerde ve geniş bir depolama tankı yerleştirilmiş yerlerde kullanılır. Soğutma ünitesi, enerji talebinin az olduğu dönemde, depolama tankında dolaşan ısı transferi akıskanı (ITA) soğutmak için kullanılır, böylece kapsüllenmiş suyu dondurur. Kullanımın yoğun olduğu dönemde, üretilen buz, bir soğutucu olarak alan soğutma amaçlı kullanılır. Bu çalışma sayısal olarak, kapsüllenmiş buz enerji depolamasında kullanılan bazı küresel kapsüllerin katılaşma sürecini göstermektedir. Kapsül şekli, daha iyi ısı transfer karakteristiği gösterdiğinden katılaşma sürecinde önemli bir etkiye sahiptir ve böylece şarj süresini azaltır. Hesaplamalı akışkanlar mekaniği ve ısı transferi için FLUENT 18.0 programı kullanarak altı küresel kapsül yapılandırılmış ve simüle edilmiştir. İncelenen başlıca parametreler; küresel kapsül şekli, giriş sıcaklığı ve ısı transferi akıskanı (ITA) hacim akış hızıdır. Bu parametrelerin, tam şarj süresi, ortalama toplam sıcaklık ve katılaşmış kütle parçası üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu çalışmada, belirli bir kapsül için daha düşük ITA sıcaklıkları ve daha yüksek ITA hacim akış hızları kullanıldığında en iyi ısı transfer karakteristiğinin bulunduğu görülmüştür. Ayrıca, giriş ITA akış oranlarındaki değişimde, kapsül şeklinin genel performans üzerindeki etkisi gözlemlendi.
Özet (Çeviri)
A CFD BASED ANALYSIS OF THERMAL PERFORMANCE FOR SPHERICAL CAPSULES USED IN ICE STORAGE SYSTEMS ALI JASIM MOHAMMED AL-BAYATI Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences M.Sc. Thesis, August 2017 Supervisor: Prof. Dr. Necdet ALTUNTOP ABSTRACT Ice thermal energy storage (ITES) systems are widely used to store cold capacities in many commercial applications. Such thermal energy storage systems play an important role as a support system for cooling units to solve the mismatch between supply and demand of electricity, and reduce peak load when electricity use is heavy and expensive. One of the most promising concepts in this area is Encapsulated ITES. Where water is limited in closed capsules and laid in a large storage tank. During off- peak period, refrigeration unit is used to cool the heat transfer fluid (HTF), which is circulating in the storage tank, thus freezing the encapsulated water. In the peak period, the produced ice is used for space cooling purposes as a heat sink. This study numerically demonstrates the solidification process of some spherical capsules used in the encapsulated ice thermal energy storage. Since the capsule shape has a significant impact on solidification process by showing better heat transfer characteristics, thus reducing charging time, six spherical capsules are structured and simulated by using FLUENT 18.0 software for computational fluid mechanics and heat transfer. The major studied parameters are the spherical capsule shape, the inlet temperature and volume flow rate of the heat transfer fluid (HTF). The effects of these parameters on the full charging time, average total temperature and solidified mass fraction are examined. In this study, it was found that the best heat transfer characteristics for a certain capsule were presented by using lower HTF temperatures and higher HTF volume flow rates. Also, the effect of capsules shape on the overall performance was observed, where it was changing according to the inlet HTF flow rates.