Mobile invisible data matrix processing on cloud
Bulut ıle mobil görünmez karekodları işleme
  1. Tez No: 476233
  2. Yazar: MEHMET TAHA MERAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERVİŞ KARABOĞA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Görünmez karekod, kamera, filtre, OpenCV, MATLAB, 3B basım, Android, Microsoft Azure, invisible data matrix, camera, filter, OpenCV, MATLAB, 3D printing, Android, Microsoft Azure
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
BULUT ILE MOBIL GÖRÜNMEZ KAREKODLARI İŞLEME Mehmet Taha MERAL Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisans Tezi, Ağustos 2017 Danışman: Prof. Dr. Derviş KARABOĞA ÖZET Günümüzde özelikle tıbbi ilaçların ve tekel ürünlerinin kaçak üretimlerinin yapılması veya bu gibi ürünlerin ülkeye kaçak yollarla sokulması nedeni ile ciddi olarak vergi kaybına oluşmakta veya kalitesiz kaçak ürünlerden dolayı halk sağlığı tehlikeye atılmaktadır. Sahte veya kaçak tekel ürünlerin piyasada satışını önlemek ve bu ürünlerin tespitinin daha kolay yapılabilmesi için son yıllarda marketlerde satılan tekel ürünlerinin üzerlerine görünmez karekod koyma zorunluğu getirilmiştir. Görünmez karekodlar özel dalga boyundaki ışık altında ve özel tasarlanmış okuyucular sayesinde okunabilmektedir. Ancak bu okuyucular gerek fiziki büyüklüğünden dolayı çıkarttığı taşıma sorunu, gerek fiyatlarının pahalı olması, gerekse de bu okuyucuları kullanabilmek için özel bir eğitimin alınması dolayısı ile bütün yetkili birimlere verilememektedir. Bu tezde alınan görünmez karekod görüntülerinin çözümü için geleneksel data matriks yöntemlerinden farklı olarak L-şekli ve data bölgesini çözümlenmesi adımları tek adımda birleştirilerek kod çözümü daire bulma algoritması kullanılarak yapılmaktadır. Elde edilen sonuçlara göre, iki katlı dairesel Hough tabanlı TwoStage algoritması en iyi performansı göstermiştir. Görünmez karekodların çözümlenmesinde kullanılan hata düzeltme ve sunucu tarafındaki Levenshtein Mesafesi algoritmasıyla beraber sistem güçlü bir yapıya ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
MOBILE INVISIBLE DATA MATRIX PROCESSING ON CLOUD Mehmet Taha MERAL Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences, Department of Computer Engineering, Master of Science Thesis, August 2017 Supervisor: Prof. Dr. Dervis KARABOGA ABSTRACT Nowadays, the illegal production and smuggling of medical drugs, liquor and tobacco products causes serious tax losses or public health problems. In order to prevent the sale of smuggled and counterfeit drugs and Tekel products, and to make the detection of these products easily, recently Tekel products sold in markets are required to put invisible data matrix on them. This data matrix can only read through a special reader under a specific wavelength of light. Due to reasons like this hand-held terminals distributed to the instructors to be imported from abroad, their physical dimensions, their expensive price and requirement of special training for the use, this data matrix reader terminals cannot be easily carried and given to each mobile law enforcement authority units. This thesis presents a new method that decode the invisible data matrix in a single step by using the circle detection algorithms which differs from the traditional methods that has two steps including L-shape detection and decoding. Based on the results, Two-stage Circular Hough Transform shows the best performance. The system has been reached a robust structure with error correction algorithm on the decoding phase and the Levenshtein Distance algorithm on the server side.