Yerel yönetimlerin dezavantajlı gruplara yönelik sosyal politika uygulamaları: Bir alan araştırması
Social policy implementations of local governments for disadvantaged groups: A field research
- Tez No: 476422
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜNYAMİN BACAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetim, Sosyal Politika, Dezavantajlı Gruplar, Yerel Yönetim ve Sosyal Politika İlişkisi, Local Government, Social Policy, Disadvantaged Groups, Local Government and Social Policy Relationship
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Türkiye'de merkezi yönetimle birlikte yerel yönetimler de çok çeşitli sosyal faaliyetler yürütmektedir. Yerel yönetimlerin bulundukları konum itibariyle bireylere ulaşmada bir takım avantajları bulunmaktadır. Özellikle bu faaliyetler belirli gruplara yönelik olarak hedeflenmektedir. Bu kapsamda belediyeler dezavantajlı gruplara (engelliler, kadınlar, yaşlılar, yoksullar, çocuklar, göçmenler) yönelik olarak sosyal politikalar geliştirerek önemli çalışmalar yapmaktadırlar. Yerel yönetimlerin dezavantajlı gruplara yönelik uyguladıkları politikaların incelendiği bu çalışmada; 5393 sayılı Belediye Kanunu ile yerel düzeyde üretilen hizmetler ve hangi imkanlar dahilinde sosyal politikaların uygulandığı incelenmiştir. Çalışmada yerel yönetimlerin ve sosyal politikanın geçmişten günümüze kadar olan gelişimlerine ve bu iki kavramın arasındaki ilişkiye de yer verilmektedir. Bu çalışmanın amacı, dezavantajlı gruplara yönelik, belediyelerin sosyal alandaki politikalarını incelemektir. Dezavantajlı grupların bağlı oldukları belediyelerin sosyal hizmet politikalarından yararlanma aşamasında ortaya çıkan faklılıkların belirlenmesi ve değerlendirilmesi de diğer bir amacı oluşturmaktadır. Bu kapsamda çalışma içersinde yürütülen bir araştırma ile TR-22 bölgesinde yapılan dezavantajlı gruplara yönelik sosyal politikalar incelenmiştir. Çalışmada literatür taraması ve alan araştırması yapılmıştır. Alan araştırması kapsamında nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Söz konusu belediyelerde görev yapan yetkililerle gerçekleştirilen görüşmelerde yarı yapılandırılmış sorular sorularak derinlemesine görüşme tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve merkez ilçelerinde sosyal politika uygulamalarının daha çok engelli, kadın, çocuk ve yoksullara yönelik hizmetleri ön plana çıkarken Çanakkale Belediyesi'nin ise yoksul, yaşlı ve kadınlara yönelik sosyal politika uygulamalarının daha fazla olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Local governments engage in several social activities in addition to central government in Turkey. Local governments have several advantages with respect to reaching individuals in their own settings. Especially several groups are targeted in these activities. In this context, municipalities design significant social policies for disadvantaged groups (disabled, women, the elderly, the poor, children, immigrants) and contribute greatly in this area. This study investigates to policies towards disadvantaged groups implemented by the local governments and discusses local level services within the scope of Law 5393 and their extent with regard to existing resources. The study also stresses the development of two fundamental concepts namely the local governments and social policy from past to present in detail and examine their relationship. The aim of the research study is to put forward policies of local governments towards disadvantaged groups in the field of social policy. Another part of the research mainly deals with identifying local government level differences with respect to the policies of social services for disadvantaged groups. In this regard, social policies Balıkesir Municipality and Canakkale Municipality in TR-22 Region have been analyzed and compared. The study also consists of a literature review and field research. One of the qualitative research techniques namely the in depth interview has been used as field research. Municipalities subject to the research study have been surveyed by using interview technique with open-ended questions. The study concludes that social policy implementations in Balıkesir and its central towns focus on disabled, women, children and the poor while they focus on the poor, eldery and women in Canakkale Municipality.