Örgütsel bağlılık ve işyeri nezaketsizliği arasındaki ilişkide etik lider algısının aracılık rolü: Muğla Büyükşehir belediyesi örneği
The intermediary role of the related ethical leader perception bety organizational commitment and workplace impromptutiy: The case of Muğla Metropol Municipality
  1. Tez No: 476449
  2. Yazar: GAMZE SARITAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SONER TASLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel bağlılık, işyeri nezaketsizliği, etik lider
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada etik lider algılarının örgütsel bağlılık ve işyeri nezaketsizliği arasındaki ilişkide etkisi olup olmadığı incelenmiştir. Araştırma Muğla Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışan sözleşmeli ve kadrolu memurlar üzerinde yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak anket kullanılmış, hazırlanan anketin gerçekleştirilmesinde tam sayım yöntemi kullanılarak 426 sözleşmeli ve kadrolu memura ulaşılmıştır. Araştırmaya gönüllü olarak katılmak isteyen 145 kişiden veri alınmıştır. Sağlıklı biçimde doldurulmayan anketlerin analizlere dâhil edilmemesi amacıyla yapılan inceleme sonucunda, herhangi bir anketin rastgele, özensiz biçimde doldurulmadığı ve analizleri olumsuz etkilemeyeceği tespit edilmiştir. Veri analizinde katılımcı grubun önce demografik özelliklerine, bağımlı ve bağımsız değişkenlere ilişkin frekans dağılımlarına yer verilmiştir. Sonraki aşamada cinsiyet ve medeni durum itibariyle katılımcı grubun örgütsel bağlılık, işyeri nezaketsizliği ve etik lider algılamaları açısından anlamlı düzeyde ayrışıp ayrışmadıkları bağımsız örneklem t-testi ile ölçümlenmiştir. Katılımcıların cinsiyet dağılımına göre, duygusal aynı zamanda normatif bağlılık düzeylerine göre etik lider algılarında anlamlı bir fark görülmüştür. Katılımcıların cinsiyetlerine göre rasyonel bağlılık ve nezaketsizlik açısından bir fark görülmemiştir. Medeni durum dağılımlarına göre ise, yalnızca normatif bağlılık düzeyinde anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. Katılımcıların yaş, eğitim durumu, aile geliri ve kurumda çalışma süreleri ile bağlılık ve algılar arasındaki ilişkiyi belirlemek için karşılaştırmalı Tek Yönlü Varyans analizi (one-way-anova) yapılmıştır. Katılımcıların yaş grupları ile bağlılık, iş yeri nezaketsizliği ve etik lider algıları arasında bir fark olmadığı belirlenmiştir. Eğitim durumları incelendiğinde, etik lider algısı ile yüksek düzeyde farklılık görülmüştür. Bağlılık ve algılar açısından aile gelir düzeyleri arasında rasyonel bağlılık açısından anlamlı bir fark olduğu belirlenmiştir. Kurumda çalışma süresine göre bağlılık, iş yeri nezaketsizliği ve etik lider algısı yüksek düzeyde anlamlı bir fark olduğunu söyleyebiliriz. Bağımlı ve bağımsız değişkenler arasında ilişki olup olmadığına dair, varsa bu ilişkinin yönü hakkında bilgi verecek olan korelasyon analizi uygulanmıştır. İş yeri nezaketsizlik algısı ile duygusal ve normatif bağlılık algılarının negatif yönlü bir ilişkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Etik lider algısı ile duygusal ve normatif bağlılık arasında pozitif doğrusal bir ilişki görülmüştür. Son olarak nezaketsizlik ve duygusal bağlılık aynı zamanda nezaketsizlik ve normatif bağlılık üzerinde algılanan etik liderin aracılık rolüne sahip olup olmadığını saptamak için hiyerarşik regresyon analizi gerçekleştirilmiştir. Nezaketsizlik ve etik lider algılarıyla ilişkisinde anlamlı bir fark göstermediği için bağlılık türlerinden rasyonel bağlılık regresyon analizine dâhil edilmemiştir. Hiyerarşik regresyon sonucunda, nezaketsizliğin duygusal ve normatif bağlılığı olumsuz etkilediğini, etik lider algısının bu etkiyi azalttığını söyleyebiliriz. Çalışmanın sonucunda hedeflenen örgütsel bağlılık ve işyeri nezaketsizliği ilişkisi ortaya konulmuş ve etik liderin çalışanların örgütsel bağlılıkları ve nezaketsizlik algılarını anlamlı bir şekilde etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, whether ethical leader perceptions influence on relation between organizational commitment and workplace impoliteness were examined. Research was carried out on contracted and permanent officers working in the Mugla Metropolitan Municipality. Public survey was used as a data collection tool, 426 contracted and permanent officers were reached by using full count method in realization of prepared public survey. Data were collected from 145 people which were voluntarily participated in public survey. Surveys that were not filled in a healthy way so as not to be included in analysis were examined and as a result was determined that any survey was not filled in randomly, carelessly and would not negatively affect analysis. In data analysis, first of all, demographic characteristics of group of participants, frequency distributions of dependent and independent variables were included. In the next step, gender and marital status were measured by independent sample t-test whether the participant group determine in terms of organizational commitment, workplace impoliteness and ethical leader perceptions. According to the gender distribution of participants and levels of emotional as well as normative commitment, a meaningful difference was observed in the perceptions of ethical leaders. According to the genders of participants, any difference was not observed in terms of rational commitment and impoliteness. According to the distribution of marital status as well, it was observed that there was a meaningful difference only in the level of normative commitment. A one-way variance analysis (one-way-anova) was made to determine relationship between age, educational status, family income of participants and their working hours in the institution and relationship between commitment and perceptions. It has been determined that there was no difference between age groups of participants, commitment, workplace impoliteness and ethical leadership perceptions. When educational status was examined, it was observed a high level of difference with ethical leader perception. It has been determined that there was a meaningful difference in terms of rational commitment between commitment and rational commitment and family income levels. Commitment according to working time at