Nehcü'l-Ferâdîs'te yazım (imlâ) çeşitliliği
Spelling diversity of Nehcü'l-Ferâdîs
- Tez No: 476450
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Alfabeler, Türklerin kullandıkları alfabeler, Nehcü'l-Ferâdîs, Harezm Türkçesi, Arap-Fars ve Uygur yazım gelenekleri, yazım çeşitliliği, varyantlar, Alphabets, Alphabets used by Turks, Nehcü'l-Ferâdîs, Harezm Turkish, Arabic-Persian and Uighur writing traditions, writing variety, variants
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmada Türklerin yüzyıllar boyunca kullanmış oldukları Arap alfabesiyle yazılan ilk eserlerden olan Nehcü'l-Ferâdîs adlı eserdeki yazım çeşitliliği incelenmiştir. Bu eser geçiş döneminin önemli eserlerinden birisi olduğu için, eserde Arap-Fars ve Uygur imla geleneklerinin etkisi oldukça fazladır. Bu yazım geleneklerinin etkisiyle Nehcü'l-Ferâdîs'te harf, ek ve kelime düzeyinde çeşitli varyantlar olduğu görülmektedir. Yapılan bu çalışmayla bu varyantlar tespit edilmektedir. Tarih boyunca çeşitli ses ve işaret ilişkileri, alfabenin gelişim süreci, yazının kullanılması ve Türklerin kullanmış oldukları alfabeler hakkında çeşitli bilgiler, eserin yazılmış olduğu Harezm Türkçesi ve incelemiş olduğumuz eser olan Nehcü'l-Ferâdîs hakkındaki genel bilgiler“Giriş”bölümünde ele alınmıştır.“Birinci Bölüm”de eserdeki seslerin yazım çeşitlilikleri tespit edilmeye çalışılmıştır.“İkinci Bölüm”de ise ekler incelenmiş, eklerin ayrı ve bitişik yazımları tespit edilmiştir.“Üçüncü Bölüm”de de eklerin ve kelimelerin yazımındaki yazım çeşitlilikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the variety of writing in Nehcü'l-Ferâdîs, which is the first product written by the Arabic alphabet that Turks used for centuries, was ascertained. Because this work is one of the important works of the transition period, the impact of the Arab-Persian and Uighur work is very much in the tradition of spelling. With the influence of these writing traditions, Nehcü'l-Ferâdîs seems to have various variants in letters, additions and vocabulary. These variants are determined by this study. Throughout history, general information about the various voices and signs, the development process of the alphabet, the usage of the writing and the alphabets used by the Turks, the Harezm Turkce where the work was written, and Nehcü'l-Ferâdîs which we have studied are covered in the“Introduction”section. In“Chapter One”, the writing variety of the voices in the works has been tried to be determined. In the“Chapter Two”, the suffixes were examined and separate and contiguous writings of the appendices were identified. In“Chapter Three,”the spelling variations in the spelling of the suffixes and words have been determined.